Dimecres de Cendra: Punt final a les festes de Carnaval als municipis tarragonins

Avui al vespre molts pobles i ciutats faran l'enterrament del rei Carnestoltes

Imatge del ball de la Quaresma de Reus
Imatge del ball de la Quaresma de Reus | Gerard Pouget
22 de febrer del 2023
Avui és Dimecres de Cendra, el dia en el qual s'acaba Carnaval. Dijous Gras va donar el tret de sortida a la sàtira i la disbauxa, i en la majoria de municipis tarragonins les disfresses i les rues han omplert els carrers durant uns quants dies.

Després d’una setmana de festa, el Carnestoltes ha mort i la jornada d'avui s’acaba amb l’enterrament de la sardina, que es fa coincidint amb l'arribada de la Quaresma. Moltes viles i ciutats de la demarcació preparen l'acte de comiat del rei Carnestoltes fins a l’any vinent i serveix per posar punt final als dies de desenfrenament.
 

A Valls arriba una geganta

Com és habitual cada Dimecres de Cendra, Valls clausura les festes de Carnaval d'una forma força singular. Durant tota la jornada, el pati de Sant Roc acull la vetlla del fèretre de Sa Majestat el Rei Carnestoltes, mort a causa dels excessos del passat cap de setmana. 

La geganta de la Quaresma arribarà de la mà de la Unió Anelles de la Flama a les 19.00 h del vespre per instaurar el període de dejuni i abstinència a la ciutat i fa les 49 voltes a la plaça del Blat al so dels timbals.
 

Les comparses es van exhibir a Tarragona. Foto: Laia Solanellas

 

Tarragona els actes van acabar ahir

A Tarragona, després d’un intens cap de setmana, dilluns la Colla La Bota va celebrar el judici del rei Carnestoltes i la concubina al Teatre Magatzem. Ahir, des de l’Antic Ajuntament va sortir la Mascarada del dol i els Ministrers del Camp i del Llamp. També es va fer la vetlla dels fèretres del rei Carnestoltes i la concubina a la casa mortuòria de l’Antic Ajuntament.

Al vespre, les ploraneres, el Ball de Diables, el Drac, el Bou, la Víbria, el Griu, la Colla de Diables Voramar del Serrallo, timbalers diversos, la Mascarada de Dol, els Cremallers de teia i els Sèquits del rei i la concubina es van dirigir a la plaça de la Font amb Grallestoltes i la Cobla de Llardons del Tecler.

Finalment, es va fer l’enterrament amb la crema del Ninot, la Ninota i la Bota, i es van lliurar els guardons, penons i cremallers del concurs de comparses. Finalment, a les 23.50 h aproximadament, el campanar de la Catedral va fer sonar el Toc de Quera que marca l’entrada a la Quaresma i la fi de la disbauxa. 
 

El Ball de la Quaresma, protagonista a Reus

Pel que fa a Reus, avui a les 19.00 h el Ball de la Quaresma i de les Set Virtuts sortirà del Campanaret. Acabarà a les 20.30 h a les Peixateries Velles, on es descobrirà la imatge de la Vella Quaresma. A les 20.00 h, també hi haurà la cercavila del Braç Incorrupte del rei Carnestoltes des del carrer de Llovera fins a la plaça del Mercadal, on es cremarà i es posarà fi a les festes de Carnaval a la capital del Baix Camp.