Inversió milionària a Roda de Berà per adaptar a l'ample internacional les vies del túnel

El Consell de Ministres ha autoritzat la licitació de les obres que permetran la circulació de trens d'ample estàndard i ibèric a 120 Km/h

Es faran diverses actuacions al túnel de Roda de Berà per adaptar-lo.
Es faran diverses actuacions al túnel de Roda de Berà per adaptar-lo. | TarragonaDigital
21 de febrer del 2023
Actualitzat a les 17:18h
El Consell de Ministres ha autoritzat aquest dimarts al Ministeri de Transports (Mitma), a través d'Adif, a licitar les obres per adaptar a l'ample internacional les vies del túnel de Roda de Berà.


El projecte, amb una inversió de més de 15 milions d'euros, permetrà la circulació de trens d'ample estàndard i ample ibèric amb velocitats de fins a 120 km/h. Amb aquesta intervenció i la implantació del tercer carril, el govern espanyol preveu impulsar el tràfic de mercaderies per via ferroviària, sobretot, en una zona de "gran potencial socioeconòmic i industrial", així com en el desenvolupament del corredor del mediterrani.
 

Una obra pensada pel tràfic de mercaderies

Les obres suposaran rebaixar la rasant del túnel, de 422 metres de longitud, per poder complir els estàndars d'interoperabilitat que requereix el tercer fil, com altres túnels del mateix corredor mediterrani.

A l'interior, a més de rebaixar la plataforma fins un metre, es renovarà i impermeabilitzarà la volta, es reforçarà la superfície amb formigó, s'instal·larà un nou sistema de drenatge d'aigües i es muntarà via en placa, nova catenària i es reposaran les instal·Lacions de seguretat i comunicacions.

A l'exterior del túnel, també es rebaixarà la rasant de les vies, s'instal·larà via en placa en els trams contigus,es construiran murs i s'executaran dipòsits de recollida de vessaments i zones d'instal·lacions auxiliars.

De la mateixa manera, i derivat de l'estudi de vibracions es preveu col·loca mantes vibratòries i pantalles acústiques per mitigar l'impacte acústic generat per les circulacions ferroviàries.