Montblanc farà una consulta pel nou Parc Natural de les Muntanyes de Prades

És un tràmit obligatori i és la primera etapa d’un procés participatiu més ampli

La votació tindrà lloc aquest dissabte dia 25
La votació tindrà lloc aquest dissabte dia 25 | Cedida
23 de febrer del 2023
Actualitzat a les 10:24h
Aquest dissabte dia 25 de febrer a la sala d’actes del Casal d’Entitats de Montblanc tindrà lloc la consulta prèvia per la creació del nou Parc Natural. En aquest sentit, el Govern de la Generalitat ha acordat l’inici de la consulta prèvia a l’elaboració del Projecte de decret de declaració del Parc Natural de les Muntanyes de Prades i d’aprovació del seu Pla de protecció del medi natural i del paisatge.


Aquesta fase inicial permetrà conèixer les expectatives que tant la ciutadania com els ajuntaments implicats tenen davant la creació del nou parc natural i el seu funcionament. Així mateix, s’oferirà als municipis suport tècnic per ajudar-los a encarar aquesta fase del procés amb garanties i per permetre una bona atenció als dubtes de la ciutadania.

La consulta pública prèvia és un tràmit obligatori i és la primera etapa d’un procés participatiu més ampli, que es desenvoluparà més endavant. Així, posteriorment els treballs continuaran amb unes sessions participatives al territori, la fase d’informació pública i l’audiència a les persones interessades i als ens locals, fins que el Govern aprovi la creació del nou parc definitivament.
 

El nou parc inclou 22 municipis i 5 comarques

La declaració com a parc natural comporta una protecció especial i la definició d’un règim d’ordenació i gestió de l’àmbit territorial de les Muntanyes de Prades superior al que disposa fins ara. El seu àmbit geogràfic inclou un total de 22 municipis i 5 comarques (l’Alt i el Baix Camp, la Conca de Barberà, les Garrigues i el Priorat) i integrarà espais d’alt valor com ara el paratge natural d’interès nacional de la vall del monestir de Poblet, la reserva natural parcial del barranc de la Trinitat i la reserva natural parcial del barranc del Titllar.

La declaració donarà satisfacció a una reivindicació històrica i establirà el marc de referència per impulsar un projecte territorial comú basat en un espai natural de protecció especial que constitueixi un model de sostenibilitat forta i que englobi tots els municipis de l’àmbit de les Muntanyes de Prades, de manera que l’existència d’aquest parc i la seva gestió esdevinguin factors de dinamització social i econòmica, i de vertebració d’un desenvolupament sostenible per a la zona.

Amb la creació d’aquest nou Parc Natural, ja seran catorze els parcs inclosos en la xarxa de parcs de la Generalitat de Catalunya.