100 anys de l’excavació del poblat iber del Vilar de Valls: Un important descobriment

En les últimes setmanes s'ha pogut delimitar amb exactitud la frontera sud de l’emplaçament iber

Imatge dels treballs que s'han dut a terme a la zona
Imatge dels treballs que s'han dut a terme a la zona | @ivan_cots
27 de febrer del 2023
Valls celebra, aquest 2023, el centenari de les primeres excavacions al poblat iber del Vilar. Per aquest motiu, l’Institut d’Estudis Vallencs ha organitzat un programa d’acte extens que servirà per commemorar l’efemèride i posar en relleu els últims descobriments entorn del jaciment.
 
Aquest cap de setmana han tingut lloc les primeres jornades acadèmiques del Vilar que han comptat amb conferències, ponències i xerrades amb la participació de diferents experts que han contextualitzaat el període històric de les excavacions, dels orígens de l'arqueologia científica a Catalunya, de les excavacions concretes al jaciment del Vilar i de si el nucli urbà del Vilar podria ser l'antiga ciutat ibera de Kissa.
 
En aquest sentit, el tret de sortida a la celebració va tenir lloc el passat dimecres dia 22 de febrer, amb la presentació que va anar a càrrec de M. Ester Fabra Salvat, ponent de la Comissió d’Arqueologia de l’IEV, i l’anunci de les accions previstes per part de l’Ajuntament de Valls a la zona actual d’excavacions als Molls de l’Estació, a càrrec de la regidora d’Urbanisme, Patrimoni i Centre Històric, Sònia Roca.
 

Localització del fossar i la muralla

Una de les últimes novetats del poblat del Vilar que va anunciar Sònia Roca és la localització exacta del seu fossar i muralla de la part sud, gràcies als treballs d’excavació que està duent a terme l’equip del Dr. Jaume Noguera, de la Universitat de Barcelona.
 

Vista aèria del poblat iber del Vilar Foto: @ivan_cots


La intervenció de les últimes setmanes ha permès delimitar amb exactitud la frontera sud de l’emplaçament iber, una muralla de 1,20 m d'amplada. També s’ha documentat tot un seguit d'estructures amb una potència arqueològica de més d'un metre i mig de sediment (enderroc) abans d'arribar al nivell d'ús dels edificis del segle III aC, totalment incendiats.
 
Durant la intervenció també s’han pogut recollir un gran nombre de mostres i materials, com sediments, carbons i fauna que permetran fer anàlisis carpològics i de C14.
 

Un dels jaciments més significatius

El poblat ibèric del Vilar es un dels jaciments ibèrics mes significatius del Camp de Tarragona. Les dades conegudes fins ara permeten indicar que és tracta d'un assentament de grans dimensions que sense dubte devia representar un paper molt important dins l’organització del territori en temps dels ibers.