L'aigua s'acaba a la conca de l'Ebre: és la que té les «pitjors perspectives» a Catalunya

La CHE preveu restriccions d'aigua i una campanya «difícil»

La CHE preveu que  hi hagi restriccions al regadiu durant el pròxim estiu.
La CHE preveu que hi hagi restriccions al regadiu durant el pròxim estiu. | ACN
28 de febrer del 2023
Actualitzat a les 16:15h
La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) preveu restriccions en l'ús de l'aigua en la campanya del regadiu, però també altres usos no econòmics o no agraris, com l'hidroelèctric, davant l'actual situació de sequera. La situació de la conca de l'Ebre a Catalunya és la que té les "pitjors perspectives", segons la presidenta de l'organisme, Maria Dolores Pascual.

En aquest sentit, ha apuntat que el mes de març serà "determinant" per prendre decisions si no hi ha un canvi de tendència, però en qualsevol cas, ha dit que la campanya serà difícil. De fet, el regadiu ja aplica restriccions al canal d'Aragó i Catalunya i a l'Urgell s'ha plantat més cultiu de secà.

Pascual ha assegurat que "desgraciadament" la part catalana de la conca de l'Ebre és la que té pitjors perspectives en l'actual sequera. I es que al marge esquerra, tot i que la situació tampoc és bona, almenys van caure precipitacions a la capçalera que han permès "millorar una mica".
 

Les decisions es prendran durant aquest mes de març

Al març hi haurà les juntes d'explotació dels diferents territoris de la conca de l'Ebre i allà es prendran les decisions més rellevants per al conjunt de la campanya. Pascual ha dit que no perd l'esperança que hi puguin haver precipitacions a la primavera, però ha reconegut que s'estan adaptant a la realitat que els espera. 

Les mesures es prendrien per tal de garantir l'aigua de boca i també els cabals ecològics dels rius fixats al Pla Hidrològic que s'acaba d'aprovar. En qualsevol cas, Pascual ha dit que qualsevol restricció es prendrà de manera consensuada i ha recordat que la campanya passada ja hi va haver un "exercici de responsabilitat".
 

El Govern està "preocupat" perquè "la CHE no està fent els deures"

D'altra banda, la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, s'ha mostrat aquest dimarts "molt preocupada" per l'actitud de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre respecte de la sequera. "La CHE no està fent els deures i és innegable que hi haurà dificultats per regar", ha lamentat Jordà.

Per això, el Govern ha exigit una reunió formal amb la CHE per abordar l'assumpte, recordant que la Generalitat té des d'octubre del 2021 un pla de sequera per a les conques internes.