El Fòrum de la Colònia de TGN serà un parc arqueològic i urbà l'any 2025

L'Ajuntament ha obert un procés participatiu i espera iniciar els tràmits per licitar les actuacions a finals d'any

Imatge de l'estat actual del Fòrum de la Colònia de Tarragona.
Imatge de l'estat actual del Fòrum de la Colònia de Tarragona. | Neus Bertola / ACN
02 de març del 2023
Actualitzat a les 16:31h
L'Ajuntament de Tarragona vol convertir el Fòrum de la Colònia en un parc arqueològic i urbà amb l'objectiu que esdevingui un nou espai de museïtzació a la ciutat. Sota el nom 'Parq Fòrum', l'equipament i els carrers adjacents patiran una reforma integral en els pròxims dos anys gràcies a una subvenció procedent dels fons europeus Next Generation.

Concretament, són tres milions d'euros en el marc del Pla Impulsa Patrimonio, amb els quals es farà una millora de l'accessibilitat, de la sostenibilitat, l'eficiència energètica, així com una major inversió en museïtzació i en la millora de la xarxa de subministraments, entre altres.

El consistori també ha obert un procés participatiu en línia i presencial. La previsió és que a finals del 2023 es puguin iniciar els tràmits per licitar les obres i que el conjunt de les actuacions al Fòrum de la Colònia estiguin enllestides a finals de l'any 2025.

Cal recordar que el Fòrum de la Colònia, construït al voltant de l'any 30 aC, va ser el centre neuràlgic de la vida social i religiosa de la Tarraco Romana, situat en plena zona residencial, entre el Fòrum Provincial i el port romà.
 

"Volem prioritzar un parc obert als veïns i veïnes i una recuperació digna del monument"

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha explicat que "volem prioritzar un parc obert als veïns i veïnes i una recuperació digna del monument i de la importància que va tenir en època romana". En aquest sentit, ha destacat que "tot i que el projecte ve de lluny, s’ha volgut ampliar i millorar en tots els aspectes i això ho podrem fer gràcies al fons Next Generation”.  

Per la seva banda, el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, ha assenyalat que "a hores d'ara, el Fòrum és un lloc incòmode i sense accessibilitat. Cal reconvertir-lo en un espai modèlic, que estigui ben restaurat, amb noves excavacions i una museïtzació a l’alçada del que ja estem fent a la resta de monuments".
 

Procès participatiu

Segons el regidor de Patrimoni, Hernán Pinedo, la primera actuació que es portarà a terme serà un procés participatiu en línia i presencial. Per una banda, l'Ajuntament ja ha habilitat un qüestionari al seu portal web, destinat al conjunt de la ciutadania, perquè opini sobre com hauria de ser la renovació del monument i de l'espai urbà que l'envolta.

D'altra banda, també es realitzaran enquestes presencials als veïns de la zona, així com una sèrie d'entrevistes i reflexions a través de passejades dins el monument —els dies 23 i 28 de març— i d'una jornada de portes obertes el pròxim dissabte 11 de març.
 

Obres a partir del 2024

A partir d'aquí, l'Ajuntament de Tarragona començarà a treballar en la redacció d'un estudi urbanístic amb visió de gènere, un estudi d'eficiència energètica i sostenibilitat, un projecte d'enginyeria i instal·lacions i un pla de museïtzació.

Segons Pinedo, els treballs no comencen des de zero, sinó que s'actualitza un projecte que es va iniciar l'any 2010. La previsió és que el conjunt d'aquestes actuacions comencin a licitar-se a finals d'aquest 2023 i les obres comencin a partir del 2024.
 

Remodelació dels carrers adjacents

Per la seva banda, la coordinadora del projecte, Amàlia Jansà, ha recordat que la remodelació no afectarà només al monument sinó al conjunt del barri, ja que es preveu la reforma dels carrers Cervantes, Solé i Lleida, adjacents a l'equipament romà.

Segons Jansà, la intenció del projecte és "desdibuixar el límit" arquitectònic que "fa que el ciutadà se senti apartat d'aquesta àrea de patrimoni". Jansà ha destacat que les actuacions en l'espai urbà també s'integren dins el projecte 'Illa Corsini'.