El Grup Guivernau supera el sotrac de la pandèmia i consolida el seu creixement

L'empresa vendrellenca tanca el 2022 amb una facturació a l'alça de 26 milions d'euros

Pau i Josep Guivernau, al costat de Josep Guivernau Mercadé.
Pau i Josep Guivernau, al costat de Josep Guivernau Mercadé. | Cedida
09 de març del 2023
Actualitzat a la 13:09h
El Grup Guivernau del Vendrell ja ha superat el sotrac provocat per la pandèmia del coronavirus i ha recuperat el camí de creixement que portava abans del 2020. Així ho certifiquen els números d’aquesta històrica empresa vendrellenca de distribució de productes congelats, que el 2025 celebrarà el seu centenari. El 2022, el grup va tenir una facturació de 26 milions d’euros, força per sobre dels divuit milions del 2019, l’últim any abans de la Covid.
 
La incertesa d’aquell 2020 ha quedat enrere, tot i que des de l’empresa vendrellenca reconeixen que van viure “dos mesos i mig molt durs”. “D’un dia per l’altra la restauració i els hotels es van tancar totalment, un sector que significa el 75% de la nostra facturació”, explica Josep Guivernau Piqué, director del grup.
 
L’empresa era de les que es consideraven “essencials”, ja que havia de seguir distribuint a supermercats i forns de pa. Això va fer que pogués mantenir una mínima activitat fins que abans de l’estiu del 2020 tot es va començar a obrir una mica. “Des del primer moment vam apostar per impulsar l’activitat, i això va fer que no ens caiguessin tant les vendes”, certifica el president.
 
La facturació aquell 2020 va ser de tretze milions, però es va recuperar de forma ràpida el 2021, ajudada per la compra d’un dels seus competidors a la demarcació de Tarragona, l’empresa que distribuïa els productes d’Europastry (Frida i Fripan). Actualment, el Grup Guivernau distribueix fins a 2.500 referències de productes d’alimentació a 3.000 clients de Catalunya, Andorra i una part de l’Aragó Oriental.
 

Cinquena Fira Jornada Gastronòmica

Un altre aspecte que confirma la superació de la pandèmia és la tornada de la Jornada Gastronòmica que el grup celebra des del 2015 a les seves instal·lacions del Vendrell. Aquesta és una fira exclusiva per a professionals del sector de l’alimentació i els clients de l’empresa, que té lloc abans de l’inici de la temporada (Setmana Santa) perquè les empreses que distribueix mostrin els seus productes i les últimes novetats gastronòmiques de la restauració.
 
La d’enguany es farà el dimarts 14 de març a les instal·lacions del polígon les Mates i comptarà amb sessions de ‘show-cookings’ com la que farà el prestigiós i recentment guardonat cuiner Nando Jubany amb les seves croquetes. A la fira hi haurà els productes de fleca i brioixeria d’Europastry, els gelats artesans d’alta gamma i la pasta italiana de Sandro Desii, la sèpia marroquina de qualitat d’Alfrisa, el marisc Premium de Globalimar, el bacallà de pesca sostenible del País Basc d’Ederpesca, el pop gallec de gran qualitat d’El Rey del Pulpo, i els productes carnis gironins de Gicarns. Jané Ventura amenitzarà la jornada amb els seus vins i caves.
 
Les instal·lacions del Grup Guivernau al Vendrell.

Les instal·lacions del Grup Guivernau al Vendrell. Foto: Cedida


 
Des de l’empresa vendrellenca esperen rebre prop de mil persones per una jornada que no se celebra des del 2019, ja que l’edició del 2020 es va suspendre una setmana abans per la irrupció de la Covid-19. Les anteriors edicions van suposar la consolidació d’un esdeveniment que els clients de la firma esperen amb ganes cada any.
 

Cap al centenari

El futur del Grup Guivernau es presenta prometedor, perquè el 2025 celebrarà el centenari. Els seus orígens es remunten al 1925, quan hi ha constància d’un establiment a la Rambla que es dedicava al comerç d’alimentació i a l’exportació de productes vinícoles. El 1933, l’empresa es va iniciar en la distribució en l’àmbit provincial dels productes, començant un creixement lent, però sostingut, sense perdre mai la seva essència familiar.
 
Des dels inicis quasi centenaris, son ja quatre les generacions que han dirigit la firma. Actualment  la direcció general està formada per Josep i Pau Guivernau, mentre que Josep Guivernau Mercader és qui la presideix. Els anys vuitanta l’empresa va reorientar el negoci cap a la distribució dels productes congelats, a mesura que els supermercats anaven substituint els comerços tradicionals. Això va comportar el trasllat a les instal·lacions actuals del polígon Les Mates el 2007, en una superfície de 8.500 metres quadrats.
 
El seu negoci es va ampliar l’última dècada cap a Lleida i Barcelona, amb un increment dels treballadors, que ara ja són 95. Pel centenari, el grup ja pensa en la manera de celebrar d’una manera especial una data tan assenyalada, que serveixi per continuar consolidant el creixement sostingut d’aquesta històrica empresa vendrellenca.