Alforja s'abasteix d'aigua amb tres camions cisterna cada dia

El municipi del Baix Camp pateix un important dèficit hídric des de principis d'any

10 de març del 2023
Actualitzat a les 11:00h
Un dels camions cisterna que abasteixen d'aigua el municipi d'Alforja.
Un dels camions cisterna que abasteixen d'aigua el municipi d'Alforja. | Cedida
La sequera que afecta Catalunya des de fa mesos ha provocat la posada en marxa de restriccions en més de 200 municipis a les demarcacions de Barcelona i Girona. En aquest sentit, la situació també és complicada en algunes zones de les comarques tarragonines, especialment en aquells municipis que depenen de recursos hídrics propis.

És el cas d'Alforja, a la comarca del Baix Camp, que des de primers d'any necessita una aportació diària d'aigua. Així, de dilluns a divendres, el municipi rep tres camions cisterna, que aporten uns 95.000 litres (95 metres cúbics) d’aigua diaris a causa del dèficit hídric que pateix.
 
Alforja s'abasteix a través de pous propis i d’aqüífers on capta, actualment, una mitjana diària de 110 metres cúbics diaris (110.000 litres). Aquesta captació, però, no és suficient per abastir el nucli antic i central d’Alforja, ja que el consum s'enfila fins als 140 metres cúbics diaris entre setmana i arriba als 160-170 metres cúbics durant el cap de setmana.

És per això que cal aportar uns 95.000 litres d’aigua de mitjana (95 metres cúbics) a la xarxa general per garantir el subministrament domèstic a la població.
 

L'ACA subvenciona un 80% del cost dels camions cisterna

Des del passat mes d’agost, Alforja ja s'abastia esporàdicament amb camions cisterna. Però des de principis del 2023, a causa de la falta de pluges, el dèficit hídric s’ha incrementat, especialment al nucli antic i central del municipi, ja que les urbanitzacions actualment s'abasteixen gràcies als seus recursos hídrics propis (pous i aqüífer).

En aquest sentit, cal recordar també que aquest passat estiu les urbanitzacions alforgenques (Portugal, les Barqueres i Garrigots) ja es van haver d'abastir amb camions cisterna i van patir restriccions horàries.
 
El cost del subministrament d'aigua a través de camions cisterna l'assumeix inicialment l’Ajuntament d'Alforja, però l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) garanteix el pagament a posteriori de fins a un 80% d'aquest cost.
 
El consum mitjà d'aigua de la ciutadania alforgenca se situa en 110 litres per persona i dia, segons els informes de què disposa l'Ajuntament i, per tant, molt per sota dels llindars de consum domèstic de 230 litres per habitant i dia que estableix com a topall el decret de sequera de la Generalitat per al sistema Ter-Llobregat.
 
En qualsevol cas, l'Ajuntament d'Alforja ha volgut deixar clar que el problema que pateix el municipi és de subministrament i, en general, no ve generat perquè s'estigui fent un mal ús o un ús excessiu dels recursos hídrics.
 

Mesures per pal·liar el dèficit hídric

L'Ajuntament d'Alforja ja fa anys que compta amb una doble xarxa d'aigua, de tal manera que per al reg de zones verdes i jardins, per a la neteja de carrers i per a usos similars es fa servir aigua que no és apta per a ús de boca i per al consum humà.
 
Així mateix, el consistori ja fa mesos que treballa en tres mesures complementàries. La primera és una nova ordenança que preveu que les noves construccions hauran de comptar amb sistemes de recollida d'aigua de pluja i reaprofitament de les aigües grises i amb sistemes de recirculació per a les noves piscines.
 
D'altra banda, i com a mesura de xoc immediata, actualment és la construcció d'una planta desnitrificadora que s'instal·larà al costat d'un dels dipòsits municipals d'aigua (Horts d'en Serra). Aquesta instal·lació, amb un cost de 200.000 euros, entrarà en funcionament pròximament i permetrà obtenir prop de 200 metres cúbics diaris d'aigua (uns 200.000 litres). 
     
Finalment, l'Ajuntament d'Alforja treballa en un projecte conjunt a mitjà termini amb les Borges del Camp i Riudecols per fer arribar aigua del minitransvassament (Consorci d'Aigües de Tarragona) a aquests tres municipis.