Els Agents Rurals identifiquen la causa de l'incendi forestal de la Selva del Camp

Les flames s'han iniciat a la matinada i han cremat una vintena d'hectàrees

Les flames han cremat una vintena d'hectàrees.
Les flames han cremat una vintena d'hectàrees. | Arnau Martínez
14 de març del 2023
Actualitzat a les 16:31h
L'incendi que crema entre la Selva del Camp i Vilaplana i que també afecta el terme municipal de l'Albiol ha cremat entre 15 i 20 hectàrees de massa forestal. Els Bombers continuen treballant amb 15 dotacions terrestres a primera hora de la tarda i esperen controlar-lo les pròximes hores.



Mentre s'estan encara duent a terme les tasques d'extinció, els Agents Rurals ja han investigat i identificat les causes de l'incendi. Es tractaria d'una crema vegetal mal apagada. Ja s'ha identificat el presumpte responsable. Cal recordar que al Baix Camp hi ha activat el Pla Alfa que prohibia fer foc.


A primera hora s'havien incorporat dos mitjans aeris, però s'han retirat a causa del fort vent de mestral que bufa a la zona. El foc encara es troba actiu i els Bombers estan centrant els esforços en els dos flancs i la cua. El potencial per cremar és de 400 hectàrees. El cap d'intervenció de l'operatiu per part dels Bombers, Juanma Gonzálvez, ha indicat que l'accés a l'espai és "complicat", fet que ha "dificultat" les tasques d'extinció.
 

El vent, el gran factor en contra

Els Bombers esperen que les pròximes hores disminueixin les ratxes de vent i millorin les condicions meteorològiques per tal de donar-lo per controlat. Els cossos d'emergències també volen evitar que un focussecundari salti a l'altra banda de la cresta de muntanyes.

Fins ara, el foc ha cremat pi blanc, matolls i alzines d'un lloc pròxim al Garramell, una zona de difícil accés pels camions dels Bombers i amb pistes forestals "transitables, però precàries", segons ha indicat el cap de l'operatiu. Per això, majoritàriament, treballen amb equips dels GRAF. En un primer moment, un camp d'avellaners ha evitat que l'incendi avancés, però poc després, el foc ha revifat.

Sense masos desallotjats

El 112 ha rebut l'avís a les 2.38 h. Llavors agents de la guàrdia municipal han informat a tres masos de la zona que s'havien de confinar, tot i que no s'han hagut de desallotjar. Per l'incendi es troba tallada la carretera TP-7013 entre Vilaplana i la Selva del Camp.

L'alcalde de la Selva del Camp, Jordi Vinyals, s'ha mostrat preocupat pel foc que afecta a la "porta d'entrada" del futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades. "Estem en una zona de boscos immensos i molt bonics. Esperem que aquest foc el puguem aturar a temps", ha assenyalat.