Les hores angoixants viscudes a Calafell: «vèiem grans flames que s'acostaven a les cases»

Veïns del Mas Mel i Bellamar expliquen com han viscut la proximitat del foc a les seves cases

L'Eva, veïna de Bellamar, és una de les veïnes que es va haver de confinar.
L'Eva, veïna de Bellamar, és una de les veïnes que es va haver de confinar. | TGNDigital
15 de març del 2023
Actualitzat a les 12:45h
Angoixa, por, patiment i preocupació són les paraules que es repeteixen entre els veïns dels carrers de les urbanitzacions Mas Mel i Bellamar de Calafell que tenien les cases més a prop de la zona muntanyosa que s'ha cremat. Tot i que el foc es va originar a prop de l'atracció Calafell Slide, el fort vent de mestral que feia el va impulsar cap a la part alta d'aquestes dues urbanitzacions, saltant una petita vall que hi ha al mig.

Aquest mateix vent va ser el causant de nombrosos focus que, tot i no ser molt grans, eren difícils de controlar. Alguns d'aquests es van apropar als nuclis habitats, fins a arribar gairebé a tocar de les cases. Una trentena de veïns dels carrers que limiten amb el bosc d'aquestes dues urbanitzacions van ser desallotjats durant unes hores, tot i que van poder tornar a la matinada.

"Hores dures i de molta por"

"Vèiem grans llengües de foc que s'apropaven ràpidament", explica l'Eva, una veïna de Bellamar que viu dos carrers més endins. "La policia ens va dir que ens confinéssim a casa i poséssim tovalloles mullades a les portes, i també vam remullar el jardí", relata. Admet que van passar hores "dures" i "de molta por", que els ha mantingut en vetlla durant bona part de la nit.
 
Les flames han arribat al límit del bosc amb el Mas Mel.

Les flames han arribat al límit del bosc amb el Mas Mel. Foto: TGNDigital



Per la zona també hi ha una veïna del Mas Mel amb les seves dues filles, una encara en pijama. Busquen els seus dos gossos, que es van escapar quan els volien posar al cotxe per marxar. "Les flames eren molt altes i la casa se'ns va omplir de cendra, i vam decidir portar les dues nenes i els gossos a un altre lloc", explica la mare, Eva Prats. Nerviosos pel foc, el fum i el soroll de les sirenes dels Bombers, els animals van marxar corrents. Han fet una crida a través de les xarxes socials per si algú els troba.

"Realment pensàvem que se'ns cremaria la casa, hem passat molta por", continua Prats. Amb les nenes a un lloc segur, el seu home i ella van tornar al domicili i es van confinar. Han estat desperts fins a les quatre, quan la situació s'ha calmat. El fet que el vent s'aturés en aquell moment ha estat clau per poder estabilitzar el foc.
 
El fort vent va provocar que hi haguessin diferents focus en llocs diferents.

El fort vent va provocar que hi haguessin diferents focus en llocs diferents. Foto: TGNDigital



Molt a prop del carrer del Cremadell del Mas Mel, un dels que ha quedat més a prop de la zona cremada, hi ha el refugi de gats inaugurat recentment. La ràpida actuació dels cossos policials i els Bombers va permetre evacuar-los, ja que les flames van arribar fins al costat mateix. 

Afectació a Calafell Slide

Els Bombers han continuat remullant la zona durant tot el matí, per evitar una revifada del foc, que encara no es dona per controlat. Una de les zones on encara treballen és al costat de Calafell Slide, on es va originar l'incendi. Al camí d'accés hi ha el propietari de l'atracció, Roy Zimmerman, que encara no ha pogut valorar els danys. "A la part alta, l'ascensor i els cables han quedat afectats, però crec que el tobogan està bé", apunta.

L'atracció havia d'obrir el dia 25 de març, abans de la temporada alta, però ara caldrà veure quines reparacions s'han de fer. "Esperem que pugui funcionar per Setmana Santa", afegeix el propietari. Per ara es desconeixen les causes de l'incendi, tot i que els Bombers treballen amb diverses hipòtesis, com ara la caiguda d'algun cable pel vent o l'acció incívica d'algú que passés pels camins de la zona.
 
El foc es va acostar molt a les cases.

El foc es va acostar molt a les cases. Foto: TGNDigital