Arriba el primer canvi d'hora del 2023: Quan és i quin és l'horari d'estiu

El canvi d'hora i la imposició de l'horari d'estiu arriba amb la primavera, aquest mes de març

El canvi d'hora arriba aquest mes de març.
El canvi d'hora arriba aquest mes de març. | TarragonaDigital
15 de març del 2023
Actualitzat el 20 de març a les 10:49h
Ja es va notant com els dies s'allarguen i les temperatures es van tornant més suaus. Inexorablement, arriba la primavera i amb ella el primer canvi d'hora del 2023 a l'horari d'estiu. 

Ja sigueu partidaris o detractors d'aquest fet, haureu de modificar els vostres rellotges si no voleu arribar tard a les vostres cites. En aquesta ocasió toca adaptar-se al canvi d'hora de l'estiu, el qual allargarà les nostres tardes.

Quan és el canvi d'hora a l'horari d'estiu

El primer canvi d'hora d'aquest any arribarà la matinada del diumenge 26 de març. Aquell dia haurem d'anar a dormir més aviat si volem descansar bé, ja que caldrà avançar una hora el rellotge, de manera que a les dues de la matinada seran les tres.

Tocarà avançar els rellotges, si no és que en teniu de més actuals i ja fan el canvi ells mateixos. Això ens aportarà tardes més llargues que convidaran a gaudir de l'ambient més suau d'aquesta època de l'any.

Els pros i contres de l'horari d'estiu

La contrapartida serà que al matí ens costarà més estona arribar a veure la llum solar, ja que amb l'avançament de l'horari no es farà de dia fins una hora més tard.

Això implica que durant les primeres setmanes del canvi d'horari, aixecar-se es fa més feixuc quan encara és negra nit, tot i que és una situació temporal, perquè a mesura que avancen els dies, el Sol es deixa veure abans.

Tanmateix, aquest canvi d'horari té força simpatitzants. Les tardes més llargues semblen aportar un plus d'alegria que, lligat al caràcter mediterrani, ens convida a estar força més estona al carrer gaudint d'activitats de lleure. 

L'últim canvi d'hora? 

Fa anys que el canvi d'hora és un tema que està a debat. A l'Estat espanyol s'ha de modificar el rellotge dos cops l'any en compliment d'una directiva de la Unió Europea. Així i tot, el debat es va portar a consulta pública l'any 2018 i un 84% de les 4,6 respostes que es van obtenir va dir que volia eliminar el canvi d'hora.

No només això, sinó que d'aquest 84%, la majoria (64%) preferia quedar-se permanentment en l'horari d'estiu. Aquests resultats no van ser vinculants, i si bé continua present la qüestió, encara no s'ha pres cap decisió. 

En tot cas, si s'arribés a eliminar el canvi d'hora, serien els estats els que decidirien en quin fus horari dels tres que hi ha es queden. A l'Estat espanyol hi ha una comissió encarregada d'avaluar els pros i contres de cada opció i encara no ha extret cap conclusió.
 

Quan comença la primavera 2023

El canvi a l'horari d'estiu arribarà amb la primavera ja iniciada. Serà el pròxim dilluns, 20 de març, quan a les 22.24 hores (hora peninsular), segons l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) quan deixarem enrere l'hivern i entrarem oficialment a la primavera.