La postpandèmia del sector sanitari a Tarragona: d'ovacionats a agredits

Els metges van passar dels aplaudiments a les agressions, a més a més de patir constants retallades al sector sanitari

El sector sanitari està al límit després d'anys molt intensos.
El sector sanitari està al límit després d'anys molt intensos. | Àngel Ullate
20 de març del 2023
Tot just fa tres anys i una setmana la irrupció de la Covid-19 va transformar totalment les nostres vides. Tots ho vam patir, en major o menor mesura, però si hi ha un sector que va viure de prop el tsunami que va suposar la pandèmia és, sens dubte, el sanitari.

A primera línia de front, des del primer minut fins a l'últim, i inicialment lluitant a cegues, tot el sector sanitari es va arromangar i no va dubtar ni un segon a lluitar amb totes les armes que tenia per salvar la vida de tantes persones com va poder.

La vacuna els va donar aire i va posar llum al final del túnel, però tot i que han passat tres anys des d'aquell primer impacte, encara n'arrosseguen les conseqüències.

D'ovacionats a agredits

Ara mateix els sanitaris estan patint la 'postpandèmia' i per doble partida. Primer, per l'acumulació de feina generada per l'aturada de l'activitat normal als hospitals a causa de la Covid-19. Segon, per l'ambient crispat dels pacients, que paguen les conseqüències d'aquesta acumulació en forma de llistes d'espera eternes.

Aquest segon motiu ha generat que s'hagin disparat les agressions als metges. Tot just fa una setmana el Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT) denunciava que les agressions als facultatius havien augmentat un 35% en l'últim any.

Precisament aquest passat divendres, 17 de març, un home va ser detingut per pegar brutalment tres metges, enviant-ne un d'ells a l'hospital. Durant el 2022 els metges van denunciar 196 atacs, 123 dels quals a dones i 73 a homes, una xifra que fa feredat.

"Hem passat de ser ovacionats i aplaudits a ser agredits. La situació és tensa, la pandèmia va fer molt mal anímicament i la postpandèmia en un sistema que ja venia tensat, encara ho complica tot més", assegura la doctora Carme Boqué, vicepresidenta del COMT.

Boqué creu que es fa responsables als metges del fet que "el sistema no pugui assumir la càrrega de feina que hi ha" i assegura que "som les víctimes de la problemàtica social que ara hi ha derivada de la situació de la pandèmia".

"Ens entristeix moltíssim el tema de les agressions, perquè és la nostra feina diària i ens hi hem dedicat en cos i ànima", conclou.

La postpandèmia al sector sanitari

Boqué té clar que ara mateix el sector sanitari està "patint la postpandèmia". Amb un sistema que ja havia patit retallades i anava molt curt de mans, la Covid-19 va acabar de tensar la corda.

"Hi va haver una aturada de pràcticament dos anys i ara estem en una fase que a més de conviure amb les restes de la Covid-19, hem d'arrancar i posar en marxa el que es va aturar". Això s'ha traslladat amb llistes d'espera que s'allarguen mesos i, fins i tot, anys.

Els pacients es resignen, desesperen i crispen, com és natural, però també els sanitaris. En aquesta línia, el Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública va anunciar una nova manifestació per al 30 de març a Tarragona.

Reclamaran la millora de l'atenció sanitària i també de les seves condicions laborals. Els professionals del sector alerten que aquest 2023 ja han recollit fins a 170 reclamacions d'usuaris de la sanitat pública i que en alguns centres es viuen situacions "tercermundistes". 

Un dels casos que el grup va exposar va ser el d'un pacient que va acabar morint a Tarragona perquè no li van fer les analítiques que li corresponien a temps. Queda clar, doncs, que la situació al sector sanitari és gairebé desesperada i necessita suport en el seu crit d'ajuda.