Tarragona invertirà 800.000 euros en rehabilitar les façanes del Pretori

Les obres començaran en les pròximes setmanes i s'allargaran durant 15 mesos

Imatge de la Torre del Pretori de Tarragona.
Imatge de la Torre del Pretori de Tarragona. | Neus Bertola/ACN
23 de març del 2023
Actualitzat a les 15:23h
L'Ajuntament de Tarragona rehabilitarà i restaurarà les façanes nord, est i oest de la Torre del Pretori amb una inversió de 800.000 euros. Els treballs començaran en les pròximes setmanes i es preveu que s'allarguin durant 15 mesos. Paral·lelament, es treballarà en la restauració de la sala del Sarcòfag d'Hipòlit —a l'interior del Pretori— amb una inversió de 260.000 euros.

El conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, ha detallat que es vol "mostrar i fer valer" que l'equipament "no només prové de l'època romana", sinó també de la medieval, de la moderna i de la contemporània.
 

Neteja, eliminació d'elements nocius i restitució

Durant quinze mesos, una bastida de grans dimensions vorejarà la Torre del Pretori, i es faran els treballs per revertir el conjunt de patologies que presenta el monument. Segons Pinedo, les actuacions inclouen la neteja de la façana i l'eliminació d'elements nocius, així com la restitució d'aquells elements que s'han perdut al llarg dels anys.

L'objectiu és evitar que entrin coloms i frenar una major degradació provocada per les pluges, entre altres. A més, es vol evidenciar les diferents fases històriques que configuren l'equipament i que, actualment, la ciutadania no "acaba de diferenciar".

Segons Pinedo, es tracta d'una actuació "importantíssima", no només pel "manteniment i la conservació" del Pretori, sinó també per impulsar la promoció del patrimoni de la ciutat. "Mai s'havia fet una actuació així a la Torre del Pretori", ha destacat el regidor.
 

Restauració de la Sala del Sarcòfag d'Hipòlit

Paral·lelament a l'actuació a les façanes de la Torre del Pretori, el consistori també treballarà en la restauració del seu interior. Concretament, ho farà a la Sala del Sarcòfag d'Hipòlit, amb la voluntat de consolidar i restaurar la volta i poder reobrir l'espai "al més aviat possible".

De fet, Pinedo ha anunciat que els treballs podrien estar enllestits l'any 2024. En aquest cas, el pressupost previst és de 260.000 euros.