Protecció Civil tornarà a provar les sirenes de risc químic de Tarragona i l'Ebre

Durant l'exercici, també s'activarà el sistema d'alertes al telèfon mòbil

Imatge d'una sirena d'avís de risc químic al barri de Torreforta, a Tarragona.
Imatge d'una sirena d'avís de risc químic al barri de Torreforta, a Tarragona. | Google Maps
23 de març del 2023
Actualitzat a les 15:50h
Protecció Civil realitzarà el pròxim 20 de setembre una prova de sirenes per risc químic al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre, segons ha anunciat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, aquest dijous a Reus. Aquests simulacres es van aturar amb la pandèmia i ara es recuperaran.

Durant aquest exercici s'activarà també el sistema d'alertes al telèfon mòbil, que emetrà un missatge demanant a la població que es confini en l'edifici més pròxim. En aquest sentit, el conseller Elena, ha remarcat que no es tracta d'un "simulacre complet".

Cal recordar, però, que abans d'aquesta prova de sirenes, el pròxim 12 d'abril es farà una prova del sistema d'alertes al telèfon al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre. Serà la segona que es fa a Catalunya, després de la de Lleida el passat mes de febrer.
 

Campanya de conscienciació 'Efecte bombolla'

D'altra banda, el Govern ha presentat des de Reus la nova campanya de Protecció Civil que vol conscienciar a la població de la necessitat de confinar-se si es produeix un accident químic. Amb el lema 'Efecte bombolla', la campanya es farà a tot el país, però amb més "accent" en les comarques de Tarragona.
 
Es tracta d'un anunci que es reproduirà a través de diversos canals com la televisió, la ràdio, les xarxes socials o grans cartelleres. Tot i que tindrà un marcat enfocament tarragoní, es veurà a tot Catalunya. En aquest sentit, s'han editat diferents guies per a centres educatius, comerços i per al sector hoteler.

També es repartiran 150.000 imants de nevera. A la campanya s'hi representen edificis com escoles o centres comercials on, en cas d'accident químic, són envoltats d'una gran bombolla que protegeix els individus que es troben a l'interior. En total, el pressupost de la campanya és de gairebé mig milió d’euros.
 

Conscienciar la població

La campanya 'Efecte bombolla' s'emmarca en el Plaseqta i el Plaseqcat. Joan Ignasi Elena ha explicat que cal treballar la "conscienciació a l'opinió pública en general i a la ciutadania".

El responsable d'Interior ha destacat la voluntat "pedagògica" de la campanya i ha subratllat el missatge que "va dirigit a la vena", amb un imperatiu "confina't" que ha repetit tres vegades.