Nou pas endavant de l'estació de Bellissens, que costarà més del previst

Personal de l'Ajuntament protesta al plenari contra les modificacions laborals aprovades pel govern

La previsió és que l'estació estigui acabada el 2025
La previsió és que l'estació estigui acabada el 2025 | Adif
24 de març del 2023
Actualitzat a les 15:31h
L'estació de Bellissens costarà més del que s'havia previst. El ple de Reus ha aprovat, aquest divendres, una modificació a l'alça del conveni amb Adif per construir la infraestructura i el pas inferior que l'ha de travessar. El canvi no farà variar el pressupost que hi destina l'Ajuntament, però sí que incorpora una partida de fons europeus que hi aportarà Adif.

Inicialment, es preveia que l'estació en si costés uns set milions d'euros. El mes de febrer passat es va presentar el projecte executiu, i es preveia un pressupost de 8,47 milions d'euros per a l'estació en si. Ja aleshores el projecte havia incorporat el pas inferior que ha de permetre als vianants travessar l'estació.

El cost d'aquest pas l'assumirà l'Ajuntament de Reus, i es calculava que valdria 1,8 milions d'euros. Aquesta part s'ha mantingut amb el mateix pressupost, però l'estació ha acabat incrementant-se de nou. L'aportació d'Adif passarà dels 8,47 milions d'euros previstos el febrer als dotze milions que es calculen ara.

Segons fonts municipals, l'increment de preu es deu al fet que, amb el projecte executiu sobre la taula, s'ha pogut ajustar el que fins ara era un pressupost orientatiu. Així doncs, l'Ajuntament continuarà aportant 1,8 milions d'euros al projecte, mentre que Adif hi invertirà dotze milions. L'empresa estatal, de fet, cobrirà l'increment de cost a través d'una subvenció de fons europeus Next Generation.

El ple d'aquest divendres, 24 de març, també ha aprovat nomenar fill il·lustre de Reus Josep Murgades. Amb l'únic vot en contra de Cs, l'Ajuntament li reconeix "la seva dilatada activitat acadèmica, la seva dedicació als estudis filològics i les seves valuoses aportacions al camp de la traducció". Un honor que també vol servir per posar en relleu "el seu compromís amb la vida cultural i associativa de la ciutat de Reus".
 

Les reivindicacions laborals tornen al ple de Reus

Durant la sessió d'aquest divendres s'han debatut i aprovat alguns canvis en les condicions laborals de la Guàrdia Urbana, com la previsió d'increment de la seva plantilla. Al saló de plens s'hi ha manifestat, silenciosament, una quinzena de treballadors municipals arran, precisament, de diverses reivindicacions laborals. La delegada de la CGT a l'Ajuntament de Reus, Cèlia Albi, critica que s'aprovi "una modificació de plantilla de manera unilateral perquè els convé per afavorir dos alts càrrecs de l'Ajuntament".

Admet que "aquests últims quatre anys hem estat treballant bé amb l'Ajuntament, sobretot els últims tres", pel que fa a les negociacions laborals. Recorda que "s'ha aprovat un conveni, un protocol de teletreball i una Relació de Llocs de Treball". És aquest últim document el que consideren que el govern fa servir de manera irregular.

Albi explica que "és una eina que ha de regular tot el funcionament de Recursos Humans per a tothom igual". Aquesta RLT es va aprovar l'estiu passat per unanimitat, tant a la mesa de negociació com al plenari municipal. "Tothom està esperant que es valori la seva fitxa i les seves funcions" a la RLT, carrega.

En canvi, critica que s'han aprovat exclusivament i de manera preferent els canvis que, segons apunta, beneficien aquests dos alts càrrecs. Juntament amb treballadors del consistori, a la protesta s'hi ha sumat personal dels organismes autònoms, "afectat per la diferència amb el personal de l'Ajuntament". En aquest cas concret, el que reclamen és que s'equiparin les seves condicions laborals a les de la plantilla municipal.

Per part del govern, el regidor de Recursos Humans, Daniel Rubio, ha respost algunes de les crítiques que, al plenari, ha transmès el regidor de la CUP Edgar Fernández. Rubio ha recordat que, pel que fa a les modificacions de la Guàrdia Urbana, s'havien acordat amb els representants dels treballadors. En relació amb les reivindicacions dels organismes autònoms, ha argumentat que la regidoria de Recursos Humans no hi té competències.

Tampoc les té en les empreses municipals, a les quals Fernández ha recordat que també hi ha reivindicacions de la plantilla. Amb tot, ha insistit que, entre el personal que ha protestat aquest divendres, també hi havia personal municipal defensant el posicionament de la CGT. Ha acabat per preguntar-se, sense obtenir resposta, a què es deu que la Guàrdia Urbana vegi satisfetes les seves demandes i, en canvi, les mateixes reclamacions no s'apliquin a altres àrees dependents de l'Ajuntament.