L'Ajuntament de Tarragona inverteix 8 milions d'euros en patrimoni en quatre anys

El conseller ha fet balanç del mandat i ha destacat "la implicació i el treball transversal i compromès amb altres administracions"

28 de març del 2023
Actualitzat a la 13:00h
L'Amfiteatre de Tarragona va rebre més de 180.000 visitants l'any 2022.
L'Amfiteatre de Tarragona va rebre més de 180.000 visitants l'any 2022. | Antonio Ramos
El patrimoni de Tarragona ha rebut una injecció de 8 milions d'euros durant el mandat que es tancarà el pròxim mes de juny. Així ho ha revelat aquest dilluns el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, en el balanç de mandat. En aquest sentit, ha destacat "la importància del nou gir que va esdevenir només començar el mandat, com és la implicació i el treball transversal i compromès amb altres administracions".

El conseller ha assenyalat que "estic molt satisfet i agraït a l'equip de Patrimoni, del full de ruta que hem engegat als monuments de la ciutat, tot i que ens ha quedat molta feina per fer".
 

Així es desglossen els 8 milions d'euros injectats al patrimoni

El desembre de 2019, l'Ajuntament de Tarragona va signar amb el Departament de Cultura de la Generalitat, un acord per tal d'aportar 100.000 euros anuals durant quatre anys a la ciutat, per a la preservació dels elements Patrimoni Mundial i el desenvolupament d’actuacions previstes com el pla director de Muralla, l’Amfiteatre o d’altres.

Així mateix, es va acordar dur a terme reunions periòdiques amb la Generalitat, amb altres administracions i ens del sector. Aquest compromís s'ha materialitzat amb 400.000 euros aportats pel Govern, que també ha destinat 50.000 euros al Pla director de l’Amfiteatre i gairebé 220.000 euros en subvencions per finançar la redacció del projecte de les façanes del Pretori i la volta del Sarcòfag d'Hipòlit, entre d'altres. 

El Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme ha aprovat 3 milions d'euros pel futur Parc Arqueològic al Fòrum de la Colònia i 700.000 euros per Ca l’Agapito. També cal tenir en compte la col·laboració amb projectes de caràcter privat i d'altres insitucions, com l'aportació a l'ICAC per a les excavacions a la Catedral o la capella de Santa Tecla la Vella. 

Als gairebé 5 milions d'euros invertits en Patrimoni per part d'altres administracions, cal sumar els gairebé 3 MEUR de pressupost municipal que s'han executat en conservació i manteniment d’aquests projectes esmentats i d’altres que enumerem a continuació.
 

Mig milió d'euros en manteniment a l'Amfiteatre

El passat mes de febrer van finalitzar els treballs d'emergència de desmuntatge de les grades de l'Amfiteatre, després de sis mesos d'intervenció. Ara, el pas següent, segons ha anunciat el conseller Pinedo, serà "protegir la mitja cavea i reconduir les aigües lluny del monument per evitar nous problemes de degradació d’aquesta part".    

També s'està treballant en el Pla Director, per tal d'establir l'estat actual del monument i plantejar les línies de futur. Aquest document estratègic, pressupostats en 60.000 euros, detallarà, entre altres qüestions, les futures excavacions i estudis arqueològics, la museïtzació, els accessos i el plantejament urbanístic de l’entorn.

Durant aquest mandat, també s'han dut a terme importants treballs de manteniment com l'arranjament del pas de l’aigua per evitar filtracions i la consolidació de parts del monument que estaven en mal estat, com la part de grada original. En total, s'han destinat 500.000 euros a totes aquestes actuacions.

Cal recordar que l'Amfiteatre de Tarragona va estar tancat durant mesos per deficiències en l'estructura.
 

Actuacions de prevenció i manteniment a la Muralla

Des de l'any 2019, segons ha explicat Hermán Pinedo, s'ha dut a terme un extens programa de prevenció i manteniment, per a l'observació permanent de l'estat de la Muralla, per anticipar-se  les anomalies de comportament dels murs i crear solucions, abans que es malmeti més o caigui la pedra.

Entre els anys 2021 i 2022 es van fer els trams de la part més propera al Portal del Roser i enguany s'ha fet la resta: des del Fortí Negre fins al Passeig. Aquest projecte ha comptat amb un pressupost de 220.000 euros.
 

La transformació del Fòrum de la Colònia en un parc

En el marc dels ajuts europeus Next Generation, l'Ajuntament de Tarragona va rebre 3 milions d'euros del Pla Impulsa Patrimonio per al projecte de rehabilitació i millora de l’accessibilitat del Fòrum de la Colònia, que ara s'ha engegat amb la posada en marxa del Procés Participatiu.

El futur Parq Fòrum, vol ser un espai obert als veïns i veïnes, a través d’una recuperació digna del monument, que es pugui entendre la importància que va tenir en època romana. El projecte suposarà una millora en accessibilitat i museïtzació, i s'executarà després de la diagnosi participativa que s'ha engegat.
 

El Fortí de Sant Jordi esdevindrà un parc obert a la ciutadania

El projecte d'arranjament del Fortí de Sant Jordi, ubicat al Passeig Rafael Casanova, convertirà l'espai en un parc obert a la ciutadania, preparat per acollir programació cultural, gràcies a una inversió d'uns 250.000 euros. Es preveu l'adequació dels espais principals del monument, com l'accés exterior amb la rampa i el pont, el pati d'armes i el pas de ronda.

"L'objectiu principal d'aquest arranjament és el de posar en valor l'edifici i fer-ne un ús públic com a mirador de la ciutat i de la franja litoral de la ciutat", ha explicat el conseller de Patrimoni. En aquest sentit, ha afegit que "obrim un nou espai a la ciutat, amb múltiples usos a l’aire lliure". Es preveu l'obertura de cara a la Santa Tecla 2023.
 

El Pretori rebrà una inversió d'un milió d'euros

La restauració de la sala del sarcòfag de la Torre del Pretori suposarà una inversió de 269.000 euros, que serviran per recuperar una de les sales més icòniques d'aquest monument. El projecte es treballa des de l'any 2022 i pretén garantir la conservació de l'espai i tornar a obrir-lo.  

També està previst invertir 800.000 euros en una actuació integral en tres de les façanes del Pretori. En aquest sentit, es preveu la recuperació, consolidació i restauració de les façanes nord, est i oest de la Torre del Pretori. L'objectiu és una millora substancial del monument Patrimoni Mundial.
 

Actuació a l'Antiga Audiència 

Davant la necessitat de fer també més entenedor aquest equipament i la Torre dels Advocats, durant el mes de gener es va dur a terme una petita intervenció per enderrocar un envà d'època contemporània que separava el vestíbul de l’edifici amb la Torre dels Advocats,

Aquest espai acull una de les escalinates romanes millors conservades del món i, fins ara, només es podien veure des del carrer dels Ferrers, després de la restauració que es va fer l'any 2021.
 

Porta Tàrraco es mostra a la ciutadania

Aquest divendres es va inaugurar la primera part del projecte Porta Tàrraco, amb la reobertura de la Volta del Pallol. Aquest és un nou espai interactiu que representa la nova porta d’entrada del visitant a l'antiga Tàrraco. Es tracta d'un videomapatge ubicat dins la volta i acompanyat de la gran maqueta romana, que a la seva ubicació original.


Aquesta instal·lació s’ha pogut dur a terme després de la restauració de la volta, inclosa dins del projecte de rehabilitació estructural de Ca l'Agapito.  El projecte Porta Tàrraco sorgeix de la necessitat de millorar la conservació i difusió dels elements patrimonials de Tàrraco, inclosos majoritàriament en la Declaració de Patrimoni Mundial de la Humanitat.

L'execució ha estat possible gràcies al treball de les conselleries de Turisme i Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, així com la col·laboració de diferents administracions. El projecte de rehabilitació de la volta i façana de Ca l’Agapito ha comptat amb una aportació del Ministeri de Foment a través de l’1,5% cultural.

D'altra banda, la futura oficina de Turisme ubicada a l'Antigua Audiència i la guingueta del Camp de Mart, actualment en procés, que compten amb la col·laboració del Departament de Turisme de la Generalitat de Catalunya.
 

Restauració de l'specus del Pont del Diable

Des de 2020, la conselleria de Patrimoni treballa en un projecte per restaurar l'specus del Pont del Diable —el pas per dalt de l'aqüeducte— i protegir així el monument dels efectes de l'aigua de pluja.

Amb el temps i el pas no només de vianants, sinó sovint també de ciclistes i malauradament algun acte vandàlic, requereix un projecte de protecció i restauració perquè no es malmeti més.

La notícia negativa en aquest espai ha estat la renúncia de l'empresa Limonium a la concessió de gestió del Parc Ecohistòric.
 

Altres intervencions

Durant els quatre anys de mandat, ha explicat Pinedo, també s'ha finalitzat l'obra de les grades de la Plaça dels Sedassos, que ha costat 320.000 euros i que ha suposat fer una barana accessible i alhora compatible amb la legislació actual.

També s'ha arranjat part del Teatre Metropol, posant al dia elements històrics de Josep Maria Jujol amb una inversió de 250.000 euros.