El Govern limitarà les emissions a la indústria amb un pla de vigilància a Tarragona

Al Camp de Tarragona, hi haurà un pla de vigilància, pressupostat en més de 3 MEUR, en el marc del nou Pla de qualitat de l'aire

El Decret del Govern establirà límits en les emissions de contaminants no regulats.
El Decret del Govern establirà límits en les emissions de contaminants no regulats. | Cedida
28 de març del 2023
Actualitzat a les 18:02h
El nou 'Pla de qualitat de l’aire, horitzó 2027's'ha publicat aquest dimarts al portal de participació ciutadana de la Generalitat i s’aprovarà via decret en els pròxims mesos. El nou pla s’estén més enllà de la conurbació de Barcelona i establirà 84 mesures i 374 accions per reduir la contaminació a tot Catalunya.

A casa nostra, el nou pla conté, un pla de vigilància del Camp de Tarragona, amb un pressupost de més de 3 MEUR; la implementació d’un pla d’acció a curt termini en casos d’alts nivells de contaminació atmosfèrica, incloent-hi nous contaminants com el benzè, o la millora dels sistemes d’informació de la qualitat de l’aire a la ciutadania.

En aquest sentit, el pla també inclou l'establiment de nous límits per a activitats industrials. En l’àmbit de la indústria i l’energia, s'establiran valors límit d’emissió per als compostos orgànics volàtils (COV), contaminants no regulats a la normativa actual per a la majoria de sectors i que són generadors d’O3 troposfèric.
 

Es regularan activitats que fins ara no ho estan

Així mateix, el pla preveu establir nous valors límit per a activitats que no els tenien regulats fins ara, com els forns crematoris de restes humanes, i valors més restrictius per a determinades activitats. També es revisaran les autoritzacions ambientals associades a grans focus emissors.

En aquest àmbit, s'inclouen els forns de ciment, les incineradores, els forns de fabricació de vidre, les refineries, les grans instal·lacions de combustió de potència superior als 50 MWt i la indústria química orgànica de gran volum.
 

El Govern preveu 374 actuacions

Durant la roda de premsa posterior al Consell de Govern d'aquest dimarts, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha subratllat que un dels objectius del pla és que les Zones de Baixes Emissions es facin extensives a tot el país de la mà dels ajuntaments.

El pla preveu 374 actuacions en els sectors del transport terrestre i la mobilitat; l’industrial i energètic; el domèstic; l’institucional i comercial; el ramader i agrícola; la planificació territorial i urbanística, i el transport marítim i l'aeri, entre d'altres.

El Govern calcula que els beneficis ambientals derivats de la implantació del pla superaran amb escreix els 82 milions d’euros en termes de millora de la salut i qualitat de vida.
 

Els objectius del pla

Les actuacions tenen l'objectiu "reduir les emissions dels contaminants amb una important influència en la salut de les persones i apropar-nos als nivells recomanats per l'OMS. Se segueix així la línia de la Comissió Europea, que està tramitant una nova directiva sobre la qualitat de l’aire ambient i a una atmosfera més neta.

En aquest sentit, aquesta nova normativa que s'està treballant, explica el Govern, "previsiblement establirà uns valors límit de qualitat de l’aire molt més restrictius que els actuals, propers a les recomanacions de l’OMS".

El document compleix també els requeriments de dues sentències judicials (del TSJC, de 12 de desembre de 2022, i del TJUE, de 22 de desembre de 2022) perquè s'assoleixin els objectius establerts a la normativa comunitària i estatal per als contaminants diòxid de nitrogen (NO2) i ozó troposfèric (O3) en aquelles zones on s'han produït incompliments.

El pla quinquennal, segons el Govern, "ha de contribuir a rebaixar tots els contaminants que tenen una important influència sobre la salut humana", no només les partícules PM10 i l’NO2, com en els plans anteriors, sinó també l’O3 troposfèric, les partícules de diàmetre inferior a 2,5 micres (PM2,5) i el benzo(a)pirè (C20H12).