Dilluns de Pasqua: Els millors llocs tarragonins per anar a menjar la Mona

A Catalunya, la tradició mana passar el Dilluns de Pasqua al camp amb la família o els amics

Imatge del Pont del Diable de Tarragona
Imatge del Pont del Diable de Tarragona | Running Solutions
10 d'abril del 2023
A Catalunya, l'endemà del Diumenge de Pasqua també és festiu. Per aquest motiu, moltes famílies i colles d'amics aprofiten les últimes hores de les vacances de Setmana Santa per fer excursions i passar el dia fora de casa, al camp o en alguna zona envoltada de natura.

Aquest costum del Dia de la Mona no té altra finalitat que fer un àpat campestre i degustar amb bona companyia, i en un entorn ben idíl·lic, la mona, el típic pastís que els padrins han regalat als fillols. La nostra demarcació és plena de llocs amb encant on passar el dia i avui TarragonaDigital us en fa una selecció.
 

Imatge del Pont del Diable de Tarragona Foto: Running Solutions


L'Ermita del Llorito

L'ermita del Llorito, a Tarragona, és un dels llocs de pelegrinatge i punt de sortida o d'arribada per a esportistes, però alhora acullen desenes de famílies en tot tipus d'àpats, també el dia de la mona.

Al Parc del Llorito, a més, hi ha una zona de pícnic amb múltiples taules, jocs i serveis per poder gaudir completament del dinar. Les taules i barbacoes es poden llogar, i també s'hi pot comprar el carbó. El lloc disposa d'una àmplia zona d'aparcament. 

Un altre dels espais tarragonins per excel·lència del dia d'avui és el Pont del Diable. El Dilluns de Pasqua és habitual que diverses famílies i grups d'amics s'hi reuneixin per menjar la mona tots plegats. Disposa de diverses taules de pícnic enmig d'un bosc de pins. Sens dubta és una molt bona opció per anar-hi a passar el dia, passejar pel parc, dinar i menjar la mona amb les meravelloses vistes de l'imponent Pont del Diable. 
 

Imatge del santuari del Loreto de Tarragona Foto: Cedida

 

Les ermites del Baix Gaià

L'ermita de Sant Antoni d'Altafulla és un dels llocs de la zona del Baix Gaià més típics per anar-hi a menjar la mona. Ara bé, en aquest cas la tradició no és pas anar-hi a menjar-la el Dilluns de Pasqua, sinó el dimarts, que és festa local. Aquell dia és típic que s'organitzin ballades de sardanes i diades castelleres per celebrar la festivitat. Es troba ubicada en un turó, a 500 metres del poble.  

També, l'ermita de la Mare de Déu de la Pobla de Montornès és un lloc força concorregut per anar-hi a menjar la mona, i el Dilluns de Pasqua hi té lloc l'aplec. Aquell dia els visitants s'hi acosten, dinen i mengen la mona a l'aire lliure i es ballen sardanes. Des de primera hora del matí els veïns van arribant a peu, en cotxe i en bicicleta i s'apleguen als voltants de l'ermita. Després de la missa, es ballen sardanes, es rifa una mona entre els assistents i mentrestant es va preparant l'arròs que se servirà per dinar. 
 

El Niu de l'Àliga a Alcover

Un indret mític per menjar la mona a l'Alt Camp és a la zona de l'Ermita del Remei i a la vall del riu Glorieta, a Alcover. Aquest espai de pícnic s'hi arriba seguint les indicacions que podem trobar al poble i és obligatori deixar el cotxe en una zona delimitada. L'ermita compta amb un bar restaurant que disposa de taules a l'exterior i d'altres d'ús lliure. L'espai permet desconnectar envoltats de natura i tranquil·litat abans de tornar a la rutina laboral i a l'escola.
 

Imatge del Niu de l'Àliga a Alcover Foto: Centre Excursionista de Tarragona

 

Sant Josep a Montblanc

Uns quilòmetres més lluny, ja a la Conca de Barberà, l'àrea de lleure de l'ermita de Sant Josep a Montblanc és un espai natural molt visitat tant per la gent del poble com pels campistes. L'espai està situat a dos quilòmetres de Montblanc i s'hi pot arribar fent un agradable passeig o en cotxe. L'àrea rep el nom de la petita ermita de Sant Josep, construïda al segle XVII per un comerciant de l'època. L'espai està dividit en tres zones; la de l'ermita, la zona de l'aula de natura i la zona d'acampada.

Per últim, molt a prop de Montblanc, a l'Espluga de Francolí hi ha l'ermita de la Santíssima Trinitat, envoltada de boscos de ribera i fonts. Hi passa el sender de gran recorregut GR-175, que comunica Montblanc amb Poblet. L'espai gaudeix també d'una àrea de lleure i un bar.