Tots els actes de Divendres Sant per la Setmana Santa de Tarragona

La Processó del Sant Enterrament és l'acte més esperat de la Setmana Santa tarragonina: horaris i recorregut

La processó del Sant Enterrament és l'acte més destacat de la Setmana Santa de Tarragona.
La processó del Sant Enterrament és l'acte més destacat de la Setmana Santa de Tarragona. | TarragonaDigital
07 d'abril del 2023
La SetmanaSanta arriba al seu punt àlgid a Tarragona el DivendresSant amb la Processó del SantEnterrament, declarada FestaPatrimonial d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

Hi prenen part els Armats de la Sang i les 13 associacions de SetmanaSanta i els seus respectius passos, amb més de 2.000 persones.

Tot seguit podeu consultar tots els actes de DivendresSant a Tarragona, així com els recorreguts i horaris.

— A les 6.00 h. Catedral de Tarragona. SERMÓ DE PASSIÓ, anomenat popularment «de la bufetada». Organitza: R. i V. Congregació de la Puríssima Sang de N. S. Jesucrist.
— A les 6:15 h. Des de l’església de Natzaret (Plaça del Rei), encapçalats per la Creu dels Penitents, SORTIDA del Sant Crist de la Sang, acompanyat de congregants i representants de les confraries tarragonines, amb vesta i cucurulla, per a dirigir-se a la Catedral, des d’on a les 6:30 h. VIA CRUCIS PROCESSIONAL per la Part Alta, que finalitzarà a l’església de Natzaret.

Itinerari: Pla de la Seu, les Coques, Sant Pau, Pla de Palau, Guitarra, Plaça de Sant Joan, Baixada del Roser, Salines, Sant Domènec, Plaça de la Font, Cós del Bou, Baixada de la Pescateria i Plaça del Rei. Organitza: R. i V. Congregació de la Puríssima Sang de N. S. Jesucrist.

—A les 10.00 h. Església de Sant Pau (La Popular). VIA CRUCIS.
Itinerari: La Popular, Rambla President Companys, Enric Ossó, Plaça Orleans. Organitza: Reial Congregació del Venerat Cos de Jesucrist en el Descendiment de la Creu.
—A les 10.00h. Catedral de Tarragona. OFICI DE LECTURA I LAUDES.
Organitza: Capítol de la Catedral

—A les 11.00 h. Església de Sant Llorenç (Plaça de la Pagesia). ACCIÓ LITÚRGICA DE DIVENDRES SANT I VENERACIÓ DE LA CREU. En acabar, es beneirà i repartirà la farigola. Organitza: Gremi de pagesos.
—A les 12.00 h. Catedral de Tarragona. ACCIÓ LITÚRGICA DE DIVENDRES SANT I VENERACIÓ DE LA CREU. Organitza: Capítol de la Catedral.
—A les 12.30 h. Ermita de Sant Magí (Portal del Carro). SERMÓ DE LES SET PARAULES, organitzat des del 1957 per l’ASSOCIACIÓ LA SALLE on 7 persones de diferents àmbits glosen les 7 Paraules de Crist a la Creu. Organitza: Associació La Salle.
—De 13.00 a 15.00 h. Església de la Santíssima Trinitat (Plaça del Rei). TERCERA HORA DELS GITANOS I VENERACIÓ DE LA CREU. Organitza: Germandat del Sant Crist dels Gitanos de la Parròquia de la Santíssima Trinitat.
—A les 16.00 h. des de l’Església de Natzaret (Plaça del Rei), sortiran els armats de la R. i V. Congregació de la Puríssima Sang per iniciar la RECOLLIDA DE MISTERIS a la Rambla Vella, Plaça Verdaguer, Rambla Nova, Carrer Unió i Part Alta de la ciutat, i traslladar-los a la plaça del Rei. Cada confraria situarà els seus misteris als llocs determinats per rebre les reverències als horaris assignats: Primera recollida: Rambla Vella, plaça Verdaguer, Rambla Nova i carrer Unió.
—A les 16.05h. A l’interior de l’església de Sant Agustí, acatament especial d’honor al pas del descendiment de la Creu. 
— A les 16.10 h. A la Rambla Vella, tram Sant Agustí-Passeig de les Palmeres, dos passos: L’oració de Jesús a l’Hort i Vetlleu i pregueu. 
— A les 16.20 h. A la plaça Verdaguer: Presa de Jesús •
—A les 16.25 h. A la Rambla Nova, tram Adrià - Roger de Llúria, quatre passos: Jesús és despullat de les seves vestidures, Jesús Natzarè, El Cirineu i Retorn del Calvari. 

— A les 16.45 h. Rambla Nova, coca central del tram Sant Agustí-Unió, quatre passos: Sant Enterrament, Sant Sopar, Cristo del Buen Amor, Ntra. Sra. de la Amargura con San Juan Evangelista i Sant Ecce-Homo
— A les 17.00 h. Al carrer Unió, un pas: Jesús de la Passió.
—A les 17.10 h. Rambla Nova 64, un pas: Sant Ecce-Homo. Itinerari de la primera recollida: Rambla Nova, Sant Agustí, Portalet, Plaça de la Font, Cós del Bou, Baixada de la Pescateria (on es fa la tradicional pujada de misteris), Sant Hermenegild i Plaça del Rei. Segona recollida: Part Alta
—A les 17.30 h. A la Plaça de la Pagesia, dos passos: Sant Sepulcre i La Pietat. Itinerari Gremi de Pagesos: Descalços, Plaça de Sant Antoni, Portal, Passeig de Sant Antoni, Portella i Plaça del Rei.
—A les 17.40 h. Al Pla de la Seu, un pas: La Soledat. Itinerari Congregació de Senyores de la Soledat: Carrer Pare Iglesias, Merceria, Major, baixada de Misericòrdia, plaça de la Font, Cós del Bou, baixada de la Pescateria (on es fa la tradicional pujada dels passos), Sant Hermenegild i plaça del Rei.
—De 18.00 h a 23.00 h. Església de Sant Llorenç (Plaça Pagesia). PORTES OBERTES AMB EXPOSICIÓ DEL SANT CRIST AMB ESTOL D’ESPELMES. Organitza: Gremi de pagesos.

PROCESSÓ DEL SANT ENTERRAMENT A TARRAGONA

— A les 19.30 h. Des de l’església de Natzaret (Plaça del Rei), sortirà la magna i tradicional PROCESSÓ DEL SANT ENTERRAMENT, declarada FESTA PATRIMONIAL D’INTERÈS NACIONAL per la Generalitat de Catalunya, organitzada per la R. i V. Congregació de la Puríssima Sang de N. S. Jesucrist.
Hi participen els armats de La Sang i les tretze associacions de Setmana Santa que acompanyaran els respectius passos (vint en total).
Itinerari: plaça del Rei, Portella, passeig de Sant Antoni, portal de Sant Antoni, plaça de Sant Antoni, Descalços, Arc de Sant Llorenç, Sant Pau, pla de Palau, Mare de Déu del Claustre, Escrivanies Velles, pla de la Seu, les Coques, Pare Iglesias, Merceria, plaça de les Cols, Major, baixada de la Misericòrdia, plaça de la Font, Sant Fructuós, Comte de Rius, Rambla Nova, Sant Agustí, Portalet, Trinquet Nou, plaça de l’Esperidió, baixada de la Pescateria i plaça del Rei. Organitza: R. i V. Congregació de la Puríssima Sang de N. S. Jesucrist.