Suspenen la processó i el viacrucis del barri Sant Josep Obrer de Reus

La Germandat suspèn la Processó Penitencial i el Via Crucis amb greus acusacions cap a la junta anterior de l'entitat que aquesta nega

La Germandat tampoc participarà en la Professó del Sant Enterrament
La Germandat tampoc participarà en la Professó del Sant Enterrament | Laia Solanellas
05 d'abril de 2023, 10:33
Actualitzat: 18:43h
ACTUALITZADA 05/04/2023 18.15h

El barri de Sant Josep Obrer de Reus es quedarà, enguany, sense la Professó Penitencial que se celebrava cada Dimecres Sant i sense el Via Crucis de Divendres Sant. La Germandat de Sant Josep Obrer ho ha suspès, segons la seva junta actual, perquè han desaparegut vestes, l'estendard, documentació i diners de l'entitat. Ho atribueixen directament a la junta sortint que, per la seva part, nega les greus acusacions i recorda que l'entitat ha tirat endavant, històricament, gràcies a la implicació personal dels seus membres.

Apunten que quan es va fundar, ara fa 25 anys, les persones que la van impulsar van fer-se les vestes, que eren pròpies i no de lloguer com en altres entitats, motiu pel qual no s'han desat mai a la parròquia. Pel que fa a l'estendard i la documentació, apunten que en cap moment els van treure de la seu, tenint en compte que l'any passat ja no es va celebrar la processó. La presidenta sortint és Elisabet Borràs, filla dels fundadors de l'entitat que, durant les Festes de Misericòrdia passades, va recollir el guardó que la ciutat lliurava a la Germandat per la seva trajectòria.

Subratlla que la implicació personal seva, de la junta sortint i de les seves famílies és el que havia permès sostenir l'activitat de la confraria. Les discrepàncies amb el nou mossèn haurien acabat conduint a la seva dimissió i la de la seva junta. Tot i suspendre els actes de la Setmana Santa de l'any passat —la decisió es va prendre com a mostra de dol pel traspàs d'Estanis Figuerola—, Borràs deixa clar que es van assegurar que tothom que hi havia treballat —com la impremta o el florista—, cobressin per la feina que ja s'havia fet.

En relació amb la polèmica, fonts de l'entitat apunten que no és la primera vegada que desapareix material o documentació de les estances de la parròquia. Les mateixes fonts apunten que el poder de convocatòria actual de l'entitat hauria tingut un pes important a l'hora d'optar per la suspensió dels actes. Tot i això, la junta entrant acusa la sortint de ser responsables de la situació.

En un comunicat fet públic, i en declaracions de l'actual president, Josep Ruiz, acusen la junta sortint de no haver presentat l'estat de comptes i de no haver "tornat a la seu de la germandat tot el que li és propi (vestes, estendard, diners, entre altres)". Ruiz assegura que "de documentació no hi ha res, ni antiga ni present, ni cap document oficial, res", afegeix. Tant el material com la documentació es guardava en uns armaris de la parròquia als quals no van voler accedir fins que van assumir el càrrec i, per tant, van tenir l'autoritat per fer-ho.

Uns armaris on la junta sortint manté que va deixar tot el que s'hi desava. Davant de les greus acusacions de Josep Ruiz i la junta actual, Elisabet Borràs recorda que són les donacions de la seva família i de la junta sortint les que havien permès, durant anys, fer el manteniment i les inversions necessàries a la Germandat i al pas. Els exemples més recents són les darreres restauracions del pas i de les imatges.

El comunicat de la junta actual conclou informant que malgrat haver de suspendre els actes que organitzaven al barri de Sant Josep Obrer, "tindrem una presència significativa en algunes de les processons". Per exemple, aclareixen, "tindrem l'honor de participar en la Processó del Sant Enterrament portant l'Estendard de la Confraria Jesús de l'Amargura de Reus, la qual cosa agraïm profundament". En paral·lel asseguren que ja treballen "per tal de recuperar la nostra entitat i confiem poder participar activament el pròxim any".