Recepció desigual dels missatges d'alerta a telèfons mòbils de Protecció Civil

Segons l'enquesta posada a disposició dels ciutadans després de la prova, només el 50% dels terminals ha rebut el missatge

Un dels missatges que s'ha enviat als mòbils situats al Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Penedès.
Un dels missatges que s'ha enviat als mòbils situats al Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Penedès. | Neus Bertola/ACN
12 d'abril del 2023
Actualitzat a les 14:44h
Protecció Civil ha fet aquest dimecres al matí una prova de les alertes mòbils a les comarques del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Penedès. En aquest sentit, s'ha dut a terme sense cap incidència, però l'índex de recepció ha estat inferior que a la prova feta a Lleida fa unes setmanes.

Aquesta és la valoració que ha fet la directora de Protecció Civil, Marta Cassany, de la segona de les quatre proves que es realitzaran a Catalunya per donar a conèixer el sistema d'emergències. Segons les dades provisionals recollides per l'enquesta —que estarà oberta fins dijous a les 9 hores—, només el 50% de la població hauria rebut el missatge.

En aquest sentit, Cassany ha anunciat que enviaran l'informe a l'Estat, perquè analitzi què ha passat amb aquells mòbils que no han rebut el missatge i que duguin a terme els ajustaments que calguin per garantir que les alertes arribin a tots els destinataris.
 

Recepció desigual del missatge d'alerta

Segons ha explicat Protecció Civil en un comunicat, "de la informació del conjunt d'observadors —cossos de seguretat i emergències— distribuïts pel territori que han informat a la sala del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), es desprèn que el missatge s'ha rebut en tots els punts de la geografia".

En aquest sentit, hi ha un però, ja que ha estat de forma molt desigual pel que fa a la recepció per telèfons que es trobaven a molt poca distància. En alguns casos s'ha rebut i en altres no, tot i ser terminals molt propers.
 

Protecció Civil desconeix perquè l'alerta no ha arribat a tots els telèfons mòbils

Els responsables de Protecció Civil asseguren desconèixer perquè l'alerta no ha arribat al 100% de la població, però han defensat que "el missatge s'envia a les antenes i que son aquestes les que tenen la missió d'enviar l'avís a tots els mòbils".

Segons la directora Marta Cassany, l'informe final de les quatre proves previstes a Catalunya servirà per comprovar si els usuaris de totes les operadores telefòniques reben els missatges o si hi ha alguna situació que es pot millorar.
 

El 112 rep 169 trucades en relació a les alertes

El telèfon 112 ha atès fins les 12.30 hores un total de 169 trucades de ciutadans que volien informació relativa a la prova o bé que no sabien que es duia a terme avui. D’aquestes, 49 (29,5%) s’han realitzat des del Tarragonès, 24 (14,4%) des del Garraf, 22 (13,2%) des del Baix Camp, 19 (11,45%) des del Baix Penedès i 16 des de l’Alt Penedès (9,64%).

Així mateix, s'han rebut 11 des del Baix Ebre (6,6%), 5 des de l’Alt Camp (3,01%) i 4 des de Montsià (1,20%). Per municipis, des de Tarragona se n’han fet 29, des de Reus, 16; des de Vilanova i la Geltrú, 15; des de Calafell, 11; des d’Igualada, 8; les mateixes que des de Vilafranca del Penedès.