10 anys del Visions a la Conca de Barberà: L'edició de 2023 reivindica el dret a viure dignament

El cicle de debats està organitzat pel Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla i La Conca 5.1

Imatge d'una edició anterior de Visions
Imatge d'una edició anterior de Visions | Conca 5.1
14 d'abril del 2023
Actualitzat a les 11:19h
El Visions celebra enguany els 10 anys de vida amb un canvi de format. El cicle de debats organitzat pel Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla i La Conca 5.1 es reformula i es converteix enguany en una única jornada de matí i tarda en què el pensament contemporani i el debat en continuaran sent els protagonistes.

El Visions 2023 se celebrarà el pròxim dissabte 6 de maig al Museu de la Vida Rural i, en aquesta edició, el fil conductor dels debats i ponències versaran sobre el dret a viure i no només a existir partint de la cèlebre frase «Volem pa, però també roses!» amb què la llegendària activista americana Rose Schneiderman reivindicava el dret dels treballadors a alguna cosa més elevada que la vida de subsistència.
 

El pes de la veu de les dones

En el context de la recent inaugurada exposició temporal Tros de dona, en el cartell de Visions 2023 hi tenen molt de pes diferents veus de dones que fa temps que aixequen la veu entorn de la perspectiva de gènere. En aquests sentit, la primera ponència tindrà lloc a les 11.00 h i anirà a càrrec de la psicòloga Alba Alfageme reflexionant sobre conciliació familiar, les cures i el feminisme. A continuació, a les 12.30 h, la comunicadora Ariadna Martínez moderarà la conversa entre la periodista i investigadora Marta Peirano i el filòsof i periodista cultural Eudald Espluga.

Durant el Visions 2023, el dinar esdevindrà un acte central i comunitari. Ja des de primera hora del matí, la jornada comptarà amb la participació de diferents àvies de l’Espluga de Francolí que, a foc lent, cuinaran un àpat tradicional amb i per a tots els participants. Amb la idea d’esdevenir un espai on continuar conversant, però a la vegada una ocasió per compartir amb elles tots els seus sabers fonamentals, la cuina esdevindrà allò que sempre ha estat, un espai de trobada on compartir.

Després de dinar, la jornada continuarà amb una entrevista de la periodista Alba Cartanyà a Pilar Codony, veterinària de camp, escriptora i autora de la premiada Distòcia. Codony aportarà la seva experiència sobre com combina la maternitat i el treball en el món rural. A les 17 h, la periodista i escriptora Empar Puerto moderà un debat en què s’abordarà la situació cultural a Catalunya i al País Valencià. L’actriu i escriptora Estel Solé, l’il·lustrador especialitzat en premsa, editorial i còmic de no-ficció Oriol Malet i la periodista i escriptora Emma Zafón parlaran, des de diferents punts de vista i sectors, sobre l’estat de la cultura i el seu paper en les nostres vides.
 

Venda d'entrades

El Visions 2023 finalitzarà amb Clàudia Rius, Paula Carreras, Rita Roig i Ofèlia Carbonell, que gravaran a partir de les 19 h, en directe i amb la participació de públic, un dels capítols del pòdcast Gent de merda de Radio Primavera Sound. Per assistir al Visions, cal inscriure-s’hi de forma prèvia adquirint una entrada al web del Museu de la Vida Rural. Enguany hi ha dues modalitats d’entrada: una de 10 euros que inclou l’accés a tots els actes i al dinar i una altra a 3 euros que no inclou el dinar.