L'Hospital de Reus cessa la cap del servei d'Addiccions i en deixa els programes enlaire

Es desconeix si es cobrirà la plaça o es retirarà la implicació en els serveis comunitaris

L'Hospital Sant Joan no ha respost la petició per explicar o valorar la decisió
L'Hospital Sant Joan no ha respost la petició per explicar o valorar la decisió | Laia Solanellas
15 d'abril del 2023
L'Hospital Sant Joan de Reus ha destituït la doctora Tre Borràs com a directora del Servei d'Addiccions i Salut Mental del centre sanitari. El servei, alhora, vertebra el Pla d'Accions sobre drogues de Reus, un programa que alguns dels agents implicats temen que es posi en perill arran d'aquest cessament. És per això que ja s'ha iniciat una recollida de firmes de suport a l'actual model d'actuació.

Per part de l'Hospital s'ha ignorat la petició d'explicar o valorar la situació feta per aquest mitjà. És per això que es desconeix si el cessament s'ha produït per una falta de confiança per part de l'equip directiu —i, per tant, es cobrirà la plaça— o amb la voluntat de retallar el servei en general. La doctora Borràs també ha declinat valorar una situació que considera massa recent i delicada, una postura que també han pres altres veus implicades en el servei, com l'entitat ARSU.
 

Els programes on s'implica el servei, una incògnita

L'Associació Reus Som Útils desenvolupa, entre altres, projectes comunitaris a la Illeta, un equipament on es duen a terme programes coordinadament amb el servei d'Addiccions i Salut Mental de l'Hospital Sant Joan. Aquesta filosofia comunitària i transversal és la que sí que remarquen els diferents agents implicats en programes com el Pla d'Acció sobre drogues de Reus. A la recollida de firmes per defensar l'actual model es deixa clar que el cessament de la doctora Borràs "sembla una clara desautorització de l'orientació seguida fins ara".

Recorden que "és un servei que ha anat desplegant al llarg dels anys un model exemplar d'intervenció en el camp de les drogues". Subratllen que, precisament, es caracteritza per ser un model d'intervenció integral, la filosofia "que tant es predica des dels responsables de les polítiques públiques". Fan referència, per exemple, al fet d'abordar les drogues com un fenomen complex i d'apostar per polítiques de reducció de danys i riscos de manera global.

Destaquen l'enfocament comunitari i interdisciplinari "que permet articular els aspectes biomèdics i socials presents en els processos problemàtics". Tot un seguit de maneres de fer que compten "amb un lideratge clar, que forma part de la solidesa d'aquest projecte". Per tot plegat reclamen "la continuïtat del model que representa el Pla d'Accions sobre les drogues de Reus". Per part de l'Ajuntament de Reus, del qual ja no depèn l'Hospital, s'assegura que "els serveis municipals d'aquest àmbit es continuen prestant amb total normalitat i fent el seu curs".