Tarraco Viva arriba a la 25a edició: l'eix central serà la ciutat romana

El festival romà de Tarragona se celebra enguany entre el 8 i el 21 de maig

Foto de família de la presentació de la 25a edició de Tarraco Viva.
Foto de família de la presentació de la 25a edició de Tarraco Viva. | Antonio Ramos
17 d'abril del 2023
Actualitzat a les 15:29h
Tarraco Viva, el festival romà de Tarragona, celebra enguany el seu 25è aniversari. Ho farà amb una edició que girarà al voltant de la ciutat romana, centrant-se en la vida diària dels veïns i veïnes de la Tàrraco de fa dos milenis. Enguany, el festival avança la seva celebració una setmana, del 8 al 21 de maig, per no coincidir amb la jornada electoral.

La 25a edició de Tarraco Viva comptarà amb més de 300 activitats que se celebraran en 33 espais de la ciutat i del territori, ja que un any més el festival es desplaçarà fins a Reus, Cambrils, Constantí, Vila-rodona i Altafulla. A Tarragona, la Necròpolis tindrà un paper rellevant, amb diverses activitats programades per commemorar el centenari de l'inici de les excavacions.

El 70% de les activitats seran gratuïtes, mentre que la resta el preu variarà entre els dos i els cinc euros. Les entrades es podran comprar a partir del pròxim 3 de maig a través de la web i als Jardins del Camp de Mart.
 

Un pressupost de 350.000 euros

Una de les novetats és l'activitat 'Gent de Tàrraco', per conèixer com es vivia a la ciutat de fa dos mil anys. Es tracta d'una recreació històrica, acompanyada d'una xerrada, que es podran veure al Circ Romà, al Fòrum de la Colònia i a l'Antiga Audiència.

El pressupost del festival d'enguany és de 350.000 euros. L'Ajuntament de Tarragona fa una aportació de 210.000 euros, mentre que la Diputació hi destina 140.000 euros. Pel que fa a la Generalitat també col·labora, però sense cap aportació econòmica directa.

El festival Tarraco Viva està organitzat per l'Ajuntament de Tarragona i compta amb la Diputació de Tarragona i el Port de Tarragona com a patrocinadors institucionals. En aquest sentit, la infraestructura portuària també és escenari d'algunes de les activitats.
 

Tarraco Viva ha creat "una manera de fer en el camp de la divulgació històrica"

El director de Tarraco Viva, Magí Seritjol, ha assenyalat que estan "contents" d'aquests 25 anys i ha assegurat que el festival ha aconseguit moltes coses. En aquest sentit, ha destacat la "manera de fer" i una "expertesa en el camp de divulgació històrica". També ha reivindicat l'oferta educativa que any rere any s'ofereix.

Sobre això, el director ha reivindicat que durant 25 anys 40.000 escolars de la ciutat han passat pel certamen de recreació històrica. "Totes les generacions dels últims 30 anys han passat pel festival", ha comentat Seritjol.

En aquest sentit, ha afirmat que "els pilars de Tarraco Viva, i de qualsevol esdeveniment cultural, passen per la sostenibilitat, l'educació, el coneixement i la comunitat". El director del festival ha afegit que "això vol dir cultura, ciència, investigació i públic. Hi ha futur".
 

Es recuperen els Jardins del Camp de Mart i el Recinte Firal com a escenaris

Entre les novetats d'aquesta edició destaquen la recuperació dels Jardins del Camp de Mart i el Recinte Firal com a espais del festival, així com l'aposta per l'aspecte digital. En aquest sentit, el Camp de Mart tornarà a ser un espai rellevant, amb tallers, la fira de museus, artesans, recreacions històriques o la 'taberna libraria'.

Pel que fa al Recinte Firal del Palau de Congressos, on es recrearan imatges arqueològiques i digitals creades expressament per a l'esdeveniment. Aquest 2023 es repeteix l'experiència 'Viatges al món antic' per descobrir els fòrums imperials de Roma, la Vall dels Reis de l'antic Egipte, la Vil·la dels Misteris de Pompeia o Gerasa, ciutat romana de l'actual Jordània.

El recinte Firal també serà escenari de l'acte de cloenda, 'Tots els camins porten a Tarraco', que recrearà la reunió anual del Concilium de la Hispania Citerior. Aquest esdeveniment feia que durant uns dies en què la ciutat, capital de província romana, rebés milers de visitants.