El parlar espluguí serà protagonista dels Espais Vius d'Art 2023

L'Espluga de Francolí viurà els dies 5, 6 i 7 de maig una nova edició de l'esdeveniment

17 d'abril del 2023
Actualitzat a les 16:46h
Vista de l'Espluga de Francolí
Vista de l'Espluga de Francolí | Ajuntament de l'Espluga
El parlar propi de l'Espluga de Francolí serà l'element central i dinamitzador dels Espais Vius d'Art 2023, una iniciativa de l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí que, amb la col·laboració de la Unió de Botigues i Empreses de l'Espluga, pretén difondre els espais comercials en actiu i potenciar l'entramat comercial del municipi per mitjà d'activitats de dinamització comercial i cultural, amb intervencions artístiques al carrer i en establiments del municipi.

El certamen parteix en aquesta edició de la publicació el setembre del 2021 del llibre "El penyic al perxe", i compta amb el suport del grup que des de llavors ha prosseguit les activitats per posar en valor els trets més característics del català que es parla a la vila, en el qual participen Edicions La Musca i entitats com el Casal de l'Espluga i l'Espluga Audiovisual, que al seu torn compten també amb el suport de la Diputació de Tarragona. Els centres educatius del municipi també col·laboraran en l'edició d'enguany, la tercera ja amb aquest format, que tindrà lloc els dies 5, 6 i 7 de maig a l'Espluga de Francolí.

Com a iniciativa vinculada a la dinamització comercial, al llarg de tota la setmana prèvia presentarà ja les primeres accions a través d'una quarantena de botigues i negocis espluguins que apadrinaran una paraula característica del parlar espluguí, mostrant-les als seus aparadors físics i digitals. Una proposta que anirà vinculada a una intervenció artística de gran format al carrer Torres Jordi, un dels carrers cèntrics del municipi. S'està treballant, a més, per tancar altres iniciatives que involucrin altres sectors de la vila per donar més visibilitat al parlar espluguí.
 

Una aliança artística

L'il·lustrador espluguí Gerard Miquel Ruz, serà l'encarregat de donar forma gràfica a les creacions, en aliança artística amb el col·lectiu "La Caixa de Vidre", que ja ha treballat a l'Espluga en el marc del projecte "Només d'Anada" en el marc del Pla Educatiu d'Entorn, en aliança amb el Museu de la Vida Rural, un dels agents que també s'involucra en aquesta edició.

L'organització està acabant de perfilar un programa d'actes que bastirà les propostes de dinamització comercial i cultural al municipi aquell primer cap de setmana de maig. Conferències, visites comentades a les intervencions artístiques, programes de ràdio, concursos participatius sobre el parlar espluguí i dos concerts formaran part d'un programa que durant el cap de setmana aproparà el parlar espluguí al municipi.