Sant Jordi 2023: Els floristes mantenen els preus i es queixen de la competència deslleial

La diada d'enguany, atípica per caure en diumenge, començarà divendres i allargarà la campanya 3 dies

Els llibres i les roses seran les protagonistes de la jornada un any més
Els llibres i les roses seran les protagonistes de la jornada un any més | Laia Solanellas
19 d'abril del 2023
La diada de Sant Jordi de 2023 serà excepcional. El 23 d'abril s'escau en diumenge i, per aquest motiu, el sector de la flor augura que la campanya d'enguany durarà uns 3 dies, ja que preveu que el pic de les vendes comenci aquest mateix divendres, per ser l'últim dia laborable abans de la festa. En aquest sentit, els floristes preveuen vendre aquest Sant Jordi uns sis milions de roses, una de les xifres més altes des últims anys.

El sector no contempla augmentar preus tot i la inflació punyent que encara hi ha. Ara bé, entre entre el petit comerç i les floristeries dels pobles i les ciutats amb un menor nombre d'habitants, hi ha el temor que en ser diumenge, molts compradors es desplacin a grans ciutats com Reus, Tarragona o Barcelona per gaudir d'un Sant Jordi en família i diferent, tal com explica la propietària d'Heura Musa, una floristeria situada en ple nucli històric de Valls.
 

Predomina la rosa d'importació

Pel que fa a la procedència de les roses, des del gremi asseguren que les d'importació són les que predominaran en les vendes d'arreu. En aquest sentit, Colòmbia es manté com a primer proveïdor de roses del Sant Jordi, amb el 62% del total. A força distància està l'Equador (20%) i Holanda (15%). Les flors de producció local representen únicament un 3% de les vendes pel tancament d'explotacions i la manca de relleu generacional als vivers, tradicionalment situats al Maresme i Tarragona.

L'establiment de l'Heura és, precisament, una d'aquestes floristeries que ofereix rosa de quilòmetre zero. La botiga vallenca la compra a Tiana, a un productor que té un sol viver. Les característiques d'aquestes roses són diferents, amb molt poca producció i «és una flor més cara que ha de seguir unes normatives en tractaments de productes fitosanitaris que la resta de flor d'importació no ha de complir», explica la florista vallenca.
 

Diverses roses, a Mercabarna, aquest dimarts Foto: ACN

 

Indignació per una competència deslleial

Un altre dels clàssics de Sant Jordi són les nombroses parades d'entitats i associacions que complementen l'oferta de les llibreries i les floristeries. A vegades, però, també abanderen la venda de roses i rosers, fet que preocupa i causa indignació a les floristeries i establiments especialitzats.

«Aquest ofici l'hem de mantenir comprant als floristes professionals i fent que les roses siguin aquelles que arriben pels canals oficials i són garantides en tot el seu recorregut, de la producció a la distribució», expliquen des del gremi. Per aquest motiu, reclamen que es distingeixi com ha de ser l'oferta de venedors de roses en una diada tan important com la de Sant Jordi. De fet, aquesta mesura ja es va dur a terme per la pandèmia, durant les diades de 2021 i 2022.

Pel que fa a la demanda de colors i tipologies, la rosa vermella continua sent la reina de Sant Jordi. Paral·lelament, tonalitats com les liles, violetes i morades s'han fet també un espai entre els gustos dels consumidors més joves, que mantenen la tradició, però l'adapten a la noves preferència pels ornaments naturals fets de paper, fusta, cartó o sac per tal de guanyar en sostenibilitat.