La CUP de Reus proposa crear un gran parc als terrenys en desús de l'estació de trens

El projecte inclou una passarel·la per sobre l'estació i substituir-ne l'actual aparcament

El projecte cupaire actuaria sobre els 30.000 metres quadrats titularitat d'Adif
El projecte cupaire actuaria sobre els 30.000 metres quadrats titularitat d'Adif | Àngel Ullate
18 d'abril del 2023
Actualitzat a les 23:41h
El govern de Reus va presentar, el juliol del 2021, l'avantprojecte de la reforma del carrer Ample i el passeig de Mata. Al capdamunt es preveuen canvis significatius en la mobilitat, però també la construcció d'un aparcament soterrat al passeig i, segons denuncia la CUP, la desaparició de bona part de l'arbrat actual. De fet, segons ha criticat aquest dimarts, la intenció actual és convertir-lo en una plaça dura com la de la Llibertat.

Per tot plegat, la formació proposa un projecte de gran parc a la zona nord com a primera gran proposta de la precampanya electoral. Es tractaria de convertir els terrenys en desús que hi ha entre el passeig de Mata, l'estació de trens i l'avinguda del Comerç en el Parc de l'Estació. Un nom que vol recordar que, precisament el Parc de Sant Jordi, va ser, també, el parc de l'estació en el seu moment.

La futura alcaldable de la formació, Mònica Pàmies, ha presentat el projecte de la CUP aquest dimarts al Centre Cívic Mestral. Ho ha fet davant de representants veïnals dels barris Niloga, la Mineta i Gaudí, que han comentat i preguntat sobre el projecte. L'aposta cupaire consisteix a convertir l'actual platja de vies en un gran parc, que seria el més gran de la ciutat i serviria com a refugi climàtic per combatre o pal·liar els efectes del canvi climàtic.
 

Esquema de la intervenció que proposa la CUP, amb el passeig de Mata a baix a la dreta Foto: CUP Reus

 

Una passarel·la fins a la Boca de la Mina i tres zones verdes

Mentre que el Parc de Sant Jordi ocupa uns 25.000 metres quadrats, la zona que els cupaires assenyalen suposa més de 30.000 metres quadrats. Segons ha explicat Mònica Pàmies, en aquesta gran zona verda s'hi reservaria un espai, a l'extrem oest, per habilitar-hi un aparcament de superfície amb arbrat per fer-hi ombra. Serviria per substituir l'actual zona d'aparcament de l'estació, que també volen convertir en una segona zona verda.

Ara hi ha unes 110 places de pàrquing, mentre que amb la proposta de la CUP n'hi hauria més de 260. Aquest espai quedaria connectat directament amb el pas sota vies que ara permet passar d'una andana a l'altra, i que es podria allargar per fer-lo sortir passades les vies, al mig de l'hipotètic parc i a tocar de la zona d'aparcament proposada. A més, també projecten una passarel·la per a vianants i bicicletes que aniria des de l'actual zona d'aparcament —convertida en zona verda segons la proposta— fins al parc que s'aixecaria a l'actual platja de vies i en direcció al passeig de la Boca de la Mina.

Pàmies ha recordat que els espais arbrats i les zones verdes ajuden a reduir la temperatura que s'acumula en una zona, però també esmorteeixen els sorolls. Dos efectes que, segons ha subratllat, serien molt beneficiosos per als veïns de la zona. El projecte el completa una possible tercera zona verda connectada, en aquest cas ubicada al passeig de Mata.

La regidora cupaire ha explicat que, en la línia d'anar pacificant el trànsit de la ciutat, es podria plantejar reduir el nombre de carrils de circulació. D'aquesta manera, ha posat d'exemple, podrien deixar-se hàbils els dos del cantó sud, un per a cada sentit, i convertir els altres dos en una ampliació del passeig de Mata. Amb aquesta mesura s'habilitaria una tercera zona verda que connectaria el passeig de la Boca de la Mina, directament, amb el centre de la ciutat.
 

La CUP aposta per construir una passarel·la lleugera per a vianants i bicicletes Foto: CUP Reus

 

Els hangars en desús convertits en equipaments municipals

Un altre element que hi ha als terrenys en desús d'Adif són els hangars, que tampoc es fan servir. Mònica Pàmies ha plantejat que, amb aquesta reforma, es convertirien en equipaments similars als tinglados del Port de Tarragona. Serien 5.000 metres quadrats transformats en un espai municipal del qual podrien fer ús les entitats de la ciutat per fer exposicions, presentacions o tota mena d'actes.

Un altre espai amb usos específics s'ubicaria a l'extrem est de l'hipotètic Parc de l'Estació. Tocant a la plaça d'Almoster, d'esquena, s'hi instal·larien grades per tal de salvar el desnivell que hi ha. Una estructura que permetria habilitar aquella zona com un escenari o un equipament similar.

A més de crear un gran espai verd, el projecte de la CUP també serviria, segons Pàmies, per millorar la connectivitat entre els barris de la zona nord i per potenciar la mobilitat activa i sostenible. Nega que sigui necessari l'aparcament municipal que es projecta al passeig de Mata. Segons apunta, les dades de l'Ajuntament indiquen que, de mitjana, els pàrquings soterrats de Reus tenen una ocupació del 40%.
 

Amb la proposta cupaire desapareixeria l'actual mur a l'avinguda del Comerç Foto: CUP Reus

 

Recorden que Reus és a la cua pel que fa a les zones verdes

Els terrenys, que durant uns anys van acollir provisionalment alguns esdeveniments de firaReus, per exemple, són titularitat d'Adif. Pàmies aposta per aconseguir una cessió d'usos de l'empresa estatal a l'Ajuntament. De fet, lamenta que no es busqués una permuta durant la negociació per la construcció de l'estació de Bellissens.

És a dir, que creu que l'actual govern de Reus ha cedit gratuïtament els terrenys que ocuparà l'estació, en lloc d'intercanviar-los pels que hi ha al costat de l'estació del passeig de Mata. És per això que la CUP aposta per negociar una cessió d'usos amb Adif, perquè tinguin alguna utilitat. Una proposta que no costaria cap despesa a l'empresa estatal, motiu pel qual creuen que podria avenir-s'hi.

Segons ha apuntat Pàmies, la seva idea és "molt més barata" que la de l'actual govern, començant pel fet que elimina l'aparcament soterrat que ara es projecta al passeig de Mata. Durant la presentació d'aquest dimarts, Mònica Pàmies no s'ha estat de recordar que Reus és a la cua de les ciutats de més de 50.000 habitants pel que fa als metres quadrats de zones verdes per habitant.

Ha llistat alguns dels espais que el govern preveu que s'urbanitzin i que, segons defensa la CUP, s'haurien d'haver convertit en zones verdes. Ha mencionat el Forn del Soto, la Sedera o algunes parcel·les al camí de Valls i del Roquís, a més dels solars pròxims a l'Hospital Sant Joan.