Els efectes del confinament: es disparen els casos de demència entre la gent gran a Tarragona

L'Arc Serveis ha detectat un fort increment a les comarques del Tarragonès, Baix Penedès i Alt Camp

Els casos de demència s'han incrementat molt els últims tres anys.
Els casos de demència s'han incrementat molt els últims tres anys. | TGNDigital
20 d'abril del 2023
Actualitzat a les 11:58h

Els casos de demència entre la gent gran han tingut un notable increment després de la pandèmia del coronavirus. Així ho certifica l'Arc Serveis Assistencials, que atén uns 230 usuaris al Tarragonès, el Baix Penedès i l'Alt Camp. Si abans de la pandèmia, els usuaris que tenien alguna mena de demència suposaven el 35% del total, tres anys després aquest percentatge s'ha disparat fins al 65%. 

Jerusalem Torra, gerent de l'empresa de serveis assistencials, explica que la pandèmia i el "llarg període de confinament" han "accelerat els casos de demència" a la demarcació. La gerent ho atribueix al fet que aquests aïllaments socials han provocat en molts casos "la pèrdua de rutines, l'absència d'exercici físic, la pèrdua de mobilitat o el sentiment de soledat no volguda". Aspectes que s'han sumat a "la pèrdua de familiars, l'angoixa o la depressió" patides durant aquells mesos.

També entre les cuidadores

Aquest increment no s'ha detectat només entre les persones grans, sinó que també s'ha produït entre les seves cuidadores, en aquest cas "pel seu sentiment de culpabilitat", remarca Torra. Des de l'Arc expliquen que han hagut de readaptar molts serveis per oferir-los al domicili. Per això s'ha reforçat el servei de trucades i s'han posat a disposició dels usuaris eines com ara tallers de memòria o activitats de psicomotricitat.