ERC Reus promet invertir tres milions d'euros en quatre anys als polígons

Noemí Llauradó ha anunciat el compromís de destinar 2,4 milions d'euros a la compra de sòl industrial i 600.000 euros a desplegar el Pla Director

El partit vol canviar l'aposta per la logística i atraure indústria manufacturera
El partit vol canviar l'aposta per la logística i atraure indústria manufacturera | Jordi Olària Gras
25 d'abril del 2023
Actualitzat a les 18:56h
ERC Reus promet "la inversió de tres milions d'euros en els pròxims quatre anys" als polígons industrials de la ciutat si governa passades les eleccions municipals. La futura alcaldable de la formació, Noemí Llauradó, ha concretat que volen destinar 2,4 milions d'euros a la compra de solars per oferir-los al sector de la indústria. Els 600.000 euros restants s'invertirien en el desplegament del Pla Director de Polígons.

"Cal potenciar l'activitat industrial, és un sector estratègic", ha sentenciat. Segons ha aclarit, "genera més llocs de treball que altres sectors, més estables, millor qualificats i, per tant, millor retribuïts". La línia principal d'actuació per aconseguir-ho seria la compra de sòl industrial per valor de 2,4 milions d'euros fins al 2027 "perquè el sector industrial que ja hi ha als nostres polígons disposin de terreny per ampliar la seva activitat".

Segons ha explicat Llauradó, és una demanda "bastant habitual" entre aquest sector econòmic. A més, considera que amb la compra de solars es podrà atraure noves empreses perquè s'instal·lin a la ciutat. Es tracta d'una sèrie de polítiques que, a parer de l'actual vicealcaldessa de Reus, "anem una mica endarrerits; fins ara no ho hem pogut fer o s'ha considerat que no es podia fer perquè la situació econòmica de l'Ajuntament potser encara no ho permetia".
 

ERC vol canviar l'aposta per la logística i atraure indústria manufacturera

Ara aposta per "fer una accelerada" en l'adquisició de sòl industrial, però també en la creació de nous espais d'aquesta mena a través de modificacions puntuals del planejament urbanístic. "És important poder disposar d'informació prèvia sobre en quin àmbit podem créixer pel que fa al sòl industrial", ha admès. És per això que es treballarà per "disposar de dades objectives que ens permetin justificar la modificació puntual en cada àmbit concret".

Durant aquest mandat, des del govern de Reus s'ha fet molt d'èmfasi en la voluntat d'atraure empreses logístiques. És amb aquest objectiu, per exemple, que s'han fet reparcel·lacions com la del polígon de Mas Sunyer, que hauria d'haver acollit una delegació d'Amazon. Feta la reparcel·lació, l'empresa va fer marxa enrere en les seves previsions d'expansió i Reus va ser una de les obertures previstes de les quals es va desdir.

Ara, la candidatura republicana considera que cal fixar-se en altres sectors. Noemí Llauradó afirma que "hem d'apostar per la indústria manufacturera; bàsicament perquè és més fàcil que es localitzi i no es deslocalitzi". "Hem de fomentar un tipus d'indústria que, quan prengui la decisió d'instal·lar-se aquí, no hi hagi el risc que, al cap de poc temps, es pugui deslocalitzar", ha afegit.

Un model que, com ha aclarit, contempla una indústria "sostenible, compromesa amb el medi ambient, amb els drets de les persones treballadores, etcètera, però amb un calat que dificulti que sigui volàtil". Finalment, des d'ERC es reivindica el Pla Director de Polígons que, durant aquest mandat, ha començat a redactar la regidoria d'Empresa i Ocupació, dirigida pel també republicà Carles Prats. Un document basat en un estudi fet per la Universitat Politècnica de Catalunya i que ha comptat amb "la participació i l'escolta activa de les persones que estan ubicades als nostres polígons industrials".

L'aplicació pràctica d'aquest Pla Director s'executarà, segons la previsió de Noemí Llauradó, amb una partida de 150.000 euros anuals; és a dir, amb els 600.000 euros restants del paquet compromès de tres milions d'euros en quatre anys. Algunes grans línies d'aquest pla són "disposar de sòl industrial amb millor qualitat, fomentar la mobilitat per accedir-hi de manera més sostenible i amb transport públic, i que estiguin millor integrats a la xarxa urbana". Tot plegat, segons ha afegit Llauradó, ha d'anar acompanyat d'una "evolució del que entenem com a polígon industrial; hem de passar del concepte de polígon industrial al de polígon d'activitat econòmica".