Arrenquen els treballs per aportar 100.000 metres cúbics de sorra a la platja de la Pineda

Els treballs que els realitzarà el Port de Tarragona per compensar la prolongació del dic de Llevant, tenen un cost anual de 600.000 euros

La platja de la Pineda recuperarà espai a la sorra amb aquesta aportació.
La platja de la Pineda recuperarà espai a la sorra amb aquesta aportació. | TarragonaDigital
26 d'abril del 2023
Actualitzat a la 13:59h
El Port de Tarragonareposarà 100.000 metres cúbics de sorra de la platja de la Pineda durant aquest mes de maig. Les operacions s'han d'allargar uns 20 dies i quedar enllestides abans de la temporadaturística.

Per a les operacions, el port emprarà enguany una draga de major capacitat, la Freja R., que treballa amb un nivell d'emissionsinferior i consumeix menys combustible. Els treball es faran en el marc del contracte amb un pressupost un total de 2,4 milions d'euros sense IVA per al període 2020-2023, 600.000 euros anuals. L'aportació de sorra, segons ha remarcat l'Autoritat Portuària, és una mesura ambientalcompensatòria per la prolongació del dic de Llevant.

La draga contractada és del tipus de succió en marxa i calat reduït, que té l’opció de descarregar per comporta inferior o impulsant el material amb canonada. Amb les seves dues canonades de succió, Freja R és capaç de dragar a profunditats de fins a 28 metres, amb la possibilitat d'extensió a 34 metres.

Una operació que s'allargarà 20 dies


Algunes tasques han començat uns dies abans que la draga entri en funcionament amb la posada a punt de les canonades que transportaran els sediments fins a la platja. Un cop el procés s’iniciï, la draga agafarà els sediments de la zona autoritzada davant del CapSalou i la transportarà fins a la canonada instal·lada davant de la costa. Els sediments arribaran impulsats a través de la canonada a la platja on seran repartits finalment per maquinària terrestre.

Segons el Port, l'aportació extraordinària de sorra, unida a l'acció dels espigons de contenció que hi ha a cada banda de la platja permetrà retornar l'equilibri a l'espai. Els treballs, d'acord amb el comunicat de l'ens, adoptaran les mesures per evitar afectacions sobre enclavaments de floramarina i aus, així com controlar la qualitat del dragatge i les aigües mitjançant sonars i submarinistes.