José Portillo: «És crucial fomentar la promoció d'habitatge al nucli del Poble de Calafell»

El candidat de Ciutadans a Calafell respon el qüestionari de TarragonaDigital pel 28-M

El candidat de Ciutadans a Calafell, José Portillo.
El candidat de Ciutadans a Calafell, José Portillo. | Cedida
08 de maig de 2023, 08:00
José Portillo és el cap de llista de Ciutadans a Calafell per a les municipals del 28 de maig. Després de quatre anys exercint de regidor del partit taronja a Cunit, Portillo s'ha decidit a encapçalar la candidatura de la formació a la població veïna, per cobrir el buit deixat per José Manuel Tejedor. Aquestes són les respostes que ha donat al qüestionari de TarragonaDigital.

—Quina ha de ser la principal prioritat de Calafell el pròxim mandat?
—Millorar la qualitat de vida dels residents, la salut, la seguretat, l'educació, el transport i l'habitatge, sense augmentar la càrrega impositiva, i augmentar en la mesura possible les bonificacions fiscals. Impulsar l'economia local i el turisme de forma que es generin oportunitats d'ocupació per als residents. Tot això sense deixar a banda la sostenibilitat mediambiental. A més de tot això, és molt important la participació de la ciutadania i que els polítics escoltin les necessitats i els desitjos de la comunitat i desenvolupin un pla d'acció per abordar les prioritats més urgents i millorar la vida dels residents.

—Quines mancances cal resoldre al nucli de Segur?
—Segur de Calafell, té moltes mancances en seguretat, infraestructures, activitat econòmica i serveis públics, és per això que proposem la millora de la seguretat implantant mesures com ara l'increment de la vigilància policial, la instal·lació de càmeres de seguretat o l'adopció de mesures de prevenció del delicte. També una millora de les infraestructures de la zona per fer-les més accessibles, segures i eficients. Això podria incloure la millora dels carrers, la creació de zones verdes i la millora de les xarxes de transport públic. Millora de les activitats econòmiques fomentant activitats econòmiques a la zona, com ara el turisme o el comerç local, per millorar l'economia i el benestar dels habitants, i, per últim, millora dels serveis públics, com ara els serveis de salut, educació, esport i oci per millorar la qualitat de vida dels residents.

—Es pot revertir el descens d'activitat al nucli del Poble?
—Sí, però requerirà un pla d'acció integral que involucri diferents actors i que inclogui mesures per promoure el turisme, millorar l'accessibilitat, fomentar el comerç local, promoure l'habitatge i millorar les infraestructures. Cal promoure encara molt més el turisme i oferir activitats i esdeveniments que fomentin la visita al nucli del Poble. Tenim un patrimoni molt valuós, i s'ha de fer valer. També pensem que es força important promoure l'habitatge. La promoció de l'habitatge en el nucli del Poble ha de ser crucial per afavorir el creixement de la població i, per tant, incrementar la demanda de serveis i activitats a la zona.
.
—Quines solucions veu per lluitar contra la regressió del litoral?
—Aquest és un problema molt complex i generalitzat que afecta a totes les administracions, locals, autonòmiques, estatal i mundial. I pel que fa al municipi, és rellevant mantenir una correcta neteja i manteniment de les platges, i la reposició de sediments, si això és possible, la restauració d'hàbitats costaners de biodiversitat. Protegir-ne la costa, que en resum és cosa de tots.

—Calafell lidera els últims anys la crescuda de població i de construcció d'habitatges a la demarcació. Creu que s'ha d'apostar decididament per aquest creixement?
—Avui en dia és important considerar els beneficis i els costos del creixement, així com el tipus de creixement que es vol aconseguir i a on es vol aconseguir. Pensem que és més sostenible i beneficiós apostar per un creixement ordenat i planificat que respecti el territori i els seus recursos naturals i culturals, en lloc d'un creixement descontrolat que pugui afectar negativament el benestar de la població i la salut del medi ambient.

—Es mostra a favor del projecte del Parc del Circ a la Sínia?
—El projecte ha estat objecte de debat i discussió entre diferents grups socials i polítics, el que no farem serà treure rèdit polític i sí escoltar a la ciutadania i arribar a un consens.

—Com valora la recuperació de la gestió directa de la neteja viària i la recollida de residus?
—La gestió directa permet als ajuntaments tenir un control més gran sobre el servei, garantir uns nivells de qualitat adequats i estalviar diners públics. A més, la gestió directa també pot afavorir la creació d'ocupació pública i la millora de les condicions laborals dels treballadors. Si bé s'ha d'anar amb molt de compte, ja que això pot comportar una falta de competitivitat, una pèrdua d'eficiència i la generació de costos addicionals per als ajuntaments.

—Recentment, s'han fet nous plans de mobilitat a Calafell Poble i a Segur. Els veu encertats?
—En general, per elaborar un pla de mobilitat s'han de tenir en compte diferents aspectes com la situació actual del poble o dels nuclis urbans, les seves necessitats i les seves possibilitats de transport. Conèixer la seva població, infraestructures i serveis disponibles. Identificar les seves necessitats, característiques de la gent que hi viu, de quina manera arriben i es mouen dintre d'aquest. En conclusió, es pot desenvolupar amb una mirada sostenible i amigable, fomentar la mobilitat sostenible i la creació d'oportunitats i la millora de la qualitat de vida de la ciutadania. No obstant això, el seu èxit dependrà de la seva efectiva implementació i de la implicació dels ciutadans

—De quina manera es pot combatre l'incivisme i el vandalisme al municipi?
—Per combatre l'incivisme i el vandalisme a Calafell és necessari aplicar una combinació de mesures que incloguin la sensibilització i l'educació ciutadana, el reforç de la presència policial, la millora de la il·luminació i la videovigilància i un sistema de sancions i multes que garanteixi la convivència ciutadana.

—Com ha de ser el nou pla de l'oci nocturn?
—El nou pla de l'oci nocturn hauria de buscar l'equilibri entre l'oci nocturn i la convivència ciutadana, promocionant l'oci responsable i segur, amb limitacions d'horaris i decibels, control de l'aforament i de l'edat, mesures de seguretat adequades, foment de l'oci saludable i la participació ciutadana en el seu disseny.