El parlar espluguí inunda els comerços i carrers del municipi

La iniciativa pretén visibilitzar els espais comercials en actiu i potenciar l’entramat comercial del municipi a més de reivindicar el lèxic local

Imatge d'una paraula espluguina
Imatge d'una paraula espluguina | Cedida
07 de maig del 2023
El parlar propi de l’Espluga de Francolí és l’element central i dinamitzador dels Espais Vius d’Art 2023. La iniciativa, promoguda per l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí i la Unió de Botigues i Empreses, pretén visibilitzar els espais comercials en actiu i potenciar l’entramat comercial del municipi per mitjà d’activitats de dinamització comercial i cultural, amb intervencions artístiques al carrer i en establiments del poble.

En aquest sentit, durant aquesta primera setmana de maig, com a prèvia als actes del cap de setmana dels Espais Vius d’Art, s’han instal·lat el gruix de les intervencions artístiques de gran format en diversos espais del centre de la vila, dissenyades per l’espluguí Gerard Ruz.
 

Cada botiga apadrina una paraula

També més d’una trentena de botigues i empreses espluguines apadrinen una paraula característica del parlar espluguí, mostrant-les als seus aparadors físics i digitals, una proposta que va vinculada a una intervenció artística de gran format al carrer Torres Jordi, un dels més cèntrics del poble. Igualment, els establiments de restauració han estat convidats a fer servir estovalles de paper facilitades per l’Editorial La Musca, amb el suport de la Diputació de Tarragona, dissenyades expressament amb les definicions d’algunes paraules del parlar local.
 

Imatge de la roda de premsa de presentació dels actes Foto: Cedida


Durant aquest cap de setmana s'estan duent a terme el gruix d'actes d'Espais Vius d'Art. Divendres, l’alumnat de les Escoles Martí Poch i Vedruna de l’Espluga va recollir testimonis orals sobre el parlar espluguí al mercat setmanal de la vila. També es va fer una xerrada al Museu de la Vida Rural sobre el parlar de l'Espluga, a càrrec de Pere Navarro.
 

Actes d'avui diumenge

Ahir dissabte i avui diumenge, les instal·lacions artístiques estan instal·lades i la gent hi pot passejar lliurement, entre les quals destaca una gran sopa de lletres al carrer Torres Jordi. A més, durant avui al matí es repeteixen les visites comentades als elements a les intervencions artístiques del centre de la vila, i al migdia, aquest cop des del Jardí dels Francolins, s’emet un segon programa radiofònic en directe d’El Penyic al Perxe, amb més testimonis espluguins. Serà tot just abans del Vermut Kahoot que tindrà lloc tot seguit en aquest espai, un aperitiu amenitzat per un joc que posarà a prova els coneixements dels assistents sobre el parlar local.

A la tarda, en el mateix espai, Elisenda Rosell, autora del conte El petit penyic i Albert Einstein, per familiaritzar el parlar espluguí entre els infants, n’oferirà una sessió de contacontes. Clourà els actes un concert del grup local Tòlia, caracteritzat també pel seu ús del dialecte de l’Espluga.