El ple de Reus dona llum verda al Pla de Mobilitat i a la Ganxeta

El sistema de bicicleta compartida funcionarà les 24 hores del dia i tindrà un cost d'un euro al dia o nou euros al mes, 108 euros l'any

La Ganxeta hauria d'estar operativa la tardor d'enguany segons el calendari previst
La Ganxeta hauria d'estar operativa la tardor d'enguany segons el calendari previst | Jordi Olària Gras
05 de maig del 2023
Actualitzat a les 14:41h
El plenari de Reus ha aprovat el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible amb el suport de Junts, ERC, el PSC, Ara Reus i el regidor no adscrit Raúl Meléndez. La CUP s'ha abstingut, mentre que Cs hi ha votat en contra. També s'ha donat llum verda al sistema de bicicleta pública compartida, la Ganxeta, malgrat les crítiques rebudes.

Principalment pel que fa a les tarifes, que alguns grups i regidors consideren que no s'ajusten a la realitat de la ciutadania reusenca i consideren que el servei s'ha dissenyat per al turisme. La mateixa sessió, la darrera ordinària del mandat, ha servit per aprovar les Relacions de Llocs de Treball de tres organismes autònoms i la creació d'una funerària mancomunada. Tot i que es preveia que hi hauria discursos de comiat, especialment per part de l'alcalde, Carles Pellicer, la sessió ha acabat de manera sobtada i entre crits i retrets.
 

S'aprova el Pla de Mobilitat malgrat les crítiques de l'oposició

La portaveu de Cs, Débora García, ha criticat que la política que plasma el Pla de Mobilitat és la d'eliminar aparcament gratuït i fer pagar a qui vulgui tenir i fer servir cotxe. Per una banda, amb la supressió que es preveu de la zona blanca, i per l'altra, amb la intenció d'ampliar els aparcaments municipals soterrats i la zona blava.

En una línia similar s'ha mostrat la CUP, a través de la regidora Mònica Pàmies. "No ens agrada gens el calendari", ha sentenciat. "La pacificació dels entorns escolars no s'haurà fet fins al 2031, i ja hi ha estudis, de fa anys, que diuen que la contaminació al voltant de les escoles redueix la capacitat dels estudiants", ha plantejat. Assegura que el govern actual està dividit en aquesta matèria i fa polítiques contradictòries.

Per una banda, planteja que es parli de pacificar les zones escolars per part de l'àrea d'Urbanisme i Mobilitat (ERC). Alhora, segons critica, per part de l'àrea de mobilitat de la Guàrdia Urbana (Ara Reus), s'implanten zones perquè els pares aparquin els cotxes "a la porta" dels centres educatius. Tampoc troba lògic que es plantegi un estudi per habilitar aparcaments dissuasius a llarg termini quan, mentrestant, s'eliminarà el que hi ha a tocar de l'Institut Escola Pi del Burgar per instal·lar-hi una gran superfície.

També considera que va tard l'estudi per a l'aparcament d'autocaravanes previst per al 2029. Pàmies ha acabat per etzibar que "fer un pla de mobilitat sostenible a costa de suprimir possibilitats de zones verdes és del tot insostenible". La regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui ha argumentat que el calendari previst s'ha plantejat en funció de les convocatòries de subvencions europees que es calcula que s'aniran succeint.
 

La bicicleta pública de Reus ja té normativa aprovada

La sessió també ha servit per aprovar la implantació del servei públic de bicicleta compartida, la Ganxeta. Berasategui, ha defensat el projecte apuntant que s'han introduït modificacions, com l'ampliació de l'horari. Inicialment, es va anunciar que funcionaria entre vuit del matí i deu de la nit, però finalment, serà operatiu les 24 hores del dia.

Les tarifes no han canviat, i es planteja un preu d'un euro al dia per a usos esporàdics i nou euros al mes per als regulars, és a dir, 108 euros l'any. Són preus molt superiors als d'altres ciutats, com Girona, que es va agafar de model per dissenyar el de Reus. L'abonament de la Girocleta costa 30 euros l'any i està pensada per a trajectes de mitja hora com a màxim; els que són més llargs costen mig euro addicional per cada 30 minuts d'afegit amb un topall de dues hores de servei.

Un altre exemple proper és el Bicing de Barcelona, que costa 50 euros l'any amb la mateixa limitació de trajectes de 30 minuts i suplements a partir d'aquest límit. Berasategui ha exposat que les tarifes de Reus s'han plantejat "per animar l'ús esporàdic, que és el que es recomana quan s'implanten aquests serveis".

L'objectiu, segons ha explicat, és que d'aquesta manera s'incorpori a la dinàmica social progressivament. Si és així, ha exposat la regidora, es podria revisar la política de tarifes. Ha mencionat, també, que s'aplicarà una restricció pel que fa a l'edat mínima per fer servir la Ganxeta de setze anys.
 

L'oposició carrega contra les tarifes "allunyades de la realitat econòmica de la ciutadania"

Al torn de rèplica, el regidor no adscrit Raúl Meléndez ha criticat que s'implanti inicialment només al centre Reus, com les tarifes "allunyades a la realitat econòmica de la ciutadania" i sense una tarifa de residents. Ha decidit abstenir-se, també, perquè no s'ha plantejat la incorporació de bicis elèctriques, fet que considera que dificultarà que tots els usuaris potencials facin servir la Ganxeta.

Per part de la CUP, Mònica Pàmies, ha posat en relleu que, encara que Berasategui apunti que hi haurà servei les 24 hores, el document que s'ha aprovat aquest divendres no ho estableix així. Com ha subratllat, al redactat continua figurant que la Ganxeta estarà disponible de vuit del matí a deu de la nit, i lamenta que l'única garantia que no s'aplicarà així sigui la promesa que, quan es posi en marxa, s'haurà modificat el redactat.

Igual que Meléndez, ha recriminat que les tarifes "no estan pensades per als residents, està pensada pels que venen de pas, pels turistes". Per tot plegat, els cupaires s'han abstingut a la votació, com Melendéz, mentre que la resta de partits hi han votat a favor.