L'últim ple del mandat a Reus acaba interromput i entre crits

L'origen de la picabaralla ha sigut el debat i la protesta sobre la destitució de la cap del servei d'Addiccions de l'Hospital i la situació de la Illeta

La concentració ha omplert els bancs per al públic del saló de plens
La concentració ha omplert els bancs per al públic del saló de plens | Jordi Olària Gras
05 de maig del 2023
Actualitzat a les 14:51h
Entre crits i amb un regidor a mitja frase, d'aquesta manera s'ha acabat el darrer ple ordinari del mandat a l'Ajuntament de Reus. La sessió s'havia desenvolupat sense incidents i havia servit per aprovar diversos punts de pes en alguns àmbits. En són exemple les Relacions de Llocs de Treball o el vistiplau a la funerària mancomunada, o el Pla de Mobilitat i el servei de bicicleta públic, com els convenis per al Teatre Bartrina i el Teatre Bravium.

S'havia acordat que no hi hauria ni mocions ni preguntes per part de l'oposició perquè, a aquestes altures, no tindrien recorregut fins passades les eleccions municipals. Tot i això, sí que s'ha registrat una pregunta, conjuntament entre el PSC i la CUP, en relació amb el servei de la Illeta. La qüestió parteix de la destitució, per part de l'Hospital Sant Joan —gestionat per la Generalitat—, de la cap del Servei d'Addiccions i Salut Mental, la doctora Tre Borràs.

Es tracta d'una àrea de l'hospital que té relació directa amb la Illeta, l'equipament gestionat per l'Ajuntament i l'Associació Reus Som Útils que tracta el mateix àmbit. De fet, ho fa en col·laboració constant i amb programes compartits amb Addiccions i Salut Mental del Sant Joan. Motivats per ARSU i pels usuaris del servei, CUP i PSC han preguntat al govern local quin posicionament tenien respecte a la situació i quines accions emprendrien per garantir el servei.
 

L'Ajuntament assegura que vetllarà pel servei de la Illeta

Des de la Illeta es tem que, amb la destitució de la doctora Borràs del càrrec a l'hospital, decaiguin els programes i serveis que hi tenen compatits. Mònica Pàmies (CUP) i Anabel Martínez (PSC) han reivindicat la feina feta per la Illeta i per l'àrea d'Addiccions i Salut Mental del Sant Joan. Una tasca que ha rebut reconeixement internacional i que s'ha convertit en referència en alguns camps.

Per part del govern, la resposta l'ha donat el regidor de Salut i Ciutadania, Òscar Subirats. Ha admès que la situació havia pogut generar malestar i incertesa als treballadors i als usuaris de la Illeta i s'ha sumat a la reivindicació de la "importància molt elevada" que té el servei. Ha recordat que el mateix Ajuntament manté programes que pivoten al voltant de la Illeta.

"La continuïtat del servei ve garantida pel conveni de col·laboració entre l'Ajuntament i l'Hospital Sant Joan", ha volgut deixar clar. Un protocol de funcionament que, com ha recordat, es va firmar el desembre del 2022 sense que hagués existit abans, almenys des de feia molts anys. Ha insistit que, des del consistori reusenc, "en cap cas contemplem la seva desaparició".

També ha volgut aclarir que "la doctora Borràs ens mereix tot el nostre respecte i reconeixement per la seva vàlua professional, reconeguda internacionalment". Alhora, ha explicat que l'Ajuntament ja no té competències sobre l'Hospital Sant Joan i, per tant, tampoc sobre la decisió del seu cessament. Ha admès que la regidoria no té manera de saber si la destitució de la doctora Borràs implicarà canvis en la manera de treballar, però ha assegurat que vetllaran "perquè no repercuteixi en la qualitat del servei".
 

El ple acaba interromput i entre retrets posteriors

​"En el moment que veiem que el servei es deteriori de manera irreparable..." ha començat a pronunciar Subirats. Les protestes, però, han interromput el discurs, i s'han encès especialment perquè, segons els treballadors i els usuaris de la Illeta, ja fa temps que el servei s'ha deteriorat i acusen l'administració de voler-lo acabar privatitzant. Després d'uns moments demanant silenci i calma —ja ho havia fet diverses vegades anteriorment—, l'alcalde, Carles Pellicer, ha acabat per aixecar la sessió.

Amb aquesta interrupció s'ha posat punt final al darrer ple ordinari del mandat 2019-2023 a l'Ajuntament de Reus. La tensió s'ha mantingut i fins i tot ha escalat fora del saló de plens, amb retrets entre diferents regidors. La portaveu de la CUP, Marta Llorens, n'ha sortit visiblement enfadada, recriminant que membres del govern i càrrecs de confiança haguessin fet comentaris despectius cap als manifestants i els regidors cupaires.

Carles Pellicer s'ha dirigit al portaveu del PSC, Andreu Martín, al qual ha acusat de prestar-se a la CUP per encendre els ànims dels manifestants. No ha sigut l'únic integrant del govern que ha acusat els cupaires d'instigar la protesta. Per una banda, per haver insistit perquè es registrés la pregunta al plenari i, per l'altra, per la presència Mariona Quadrada, número tres a la llista electoral, entre els manifestants.

Un suport que, des del seu entorn, s'explica que es deu a la seva vinculació amb el personal de la Illeta. De manera abrupta, per tant, s'ha posat punt final a la sessió, que havia de servir perquè s'acomiadés, almenys, Carles Pellicer, l'última dia que presidia un ple com a alcalde. Sense que s'hagués fet públic cap guió concret, tampoc es descartava que pronunciessin discursos de comiat altres membres del consistori que deixaran de ser-hi després de les eleccions.

Tot i això, quedarà encara una darrera sessió, la que ha d'aprovar les actes dels últims plens. Si no hi ha motius de força major, serà, aquesta sí, l'última vegada que l'actual ple de Reus es reuneixi al saló del palau municipal, encara que sigui com a consistori en funcions. La següent vegada que s'obrin les portes de la sala ja hauria de ser per constituir el pròxim Ajuntament de Reus, el del mandat 2023-2027.