Òscar Albaiceta: «Si governem redissenyarem els plans de mobilitat de Segur i el Poble»

El candidat d'ERC a Calafell respon el qüestionari de TarragonaDigital pel 28-M

Òscar Albaiceta, cap de llista d'ERC a Calafell.
Òscar Albaiceta, cap de llista d'ERC a Calafell. | Cedida
09 de maig del 2023
Òscar Albaiceta s'estrena com a candidat a l'alcaldia de Calafell aquest 2023 amb Esquerra Republicana. Albaiceta va ocupar el tercer lloc de la llista el 2019, fet que li va permetre entrar com a regidor, on ha fiscalitzat el govern des de l'oposició. Aquestes són les respostes que ha donat al qüestionari de TarragonaDigital.

—Quina ha de ser la principal prioritat de Calafell el pròxim mandat?
—Ho tenim clar i ho portem com a eslògan de campanya, 'Transformem Calafell'. L'objectiu principal és transformar Calafell perquè sigui capaç de donar resposta al gran creixement d'habitants dels últims anys i fer créixer els serveis proporcionalment. Al mateix temps, per aconseguir-ho, necessitem a tothom. Calafell ha de recuperar la seva proximitat amb la gent i les seves entitats.

—Quines mancances cal resoldre al nucli de Segur?
—Parlem clar, a Segur la mancança més gran és resoldre els dèficits històrics que hi ha com a barri. A Segur manca planificar i executar grans plans integrals, tant pel barri de Segur Poble com pel Barri Marítim de Segur que englobin tot el ventall de polítiques públiques que es porten a terme des de l'Ajuntament. No només s'han de fer actuacions de reparacions de voreres. Amb això no s'arregla Segur. Cal treballar de forma integral polítiques socials, culturals, esportives, de manteniment, de proximitat de l'Ajuntament, de seguretat, de medi ambient... perquè la suma de tot plegat permeti millorar Segur com a barri. Sovint aquesta falta de voluntat política per resoldre els problemes històrics provoca una sensació de desafecció molt forta en el barri de Segur respecte al municipi

—Es pot revertir el descens d'activitat al nucli del Poble?
—Nosaltres portem al programa un pla específic de dinamització comercial per a tots els nuclis del municipi i, per tant, treballarem al nucli del Poble de forma específica. Així mateix, i amb la creació de les regidories de Barri i els seus consells de barri, entenem que fiquem les bases per la transformació del nucli del Poble. La regidoria de Barri, a través de l'elaboració d'un gran pla integral, esdevé l'eina fonamental per augmentar l'activitat al nucli del Poble. El disseny d'aquest Pla Integral ha de comptar amb la complicitat de tots els veïns i veïnes, del teixit associatiu i del sector comercial existent.

—Quines solucions veu per lluitar contra la regressió del litoral?
—Sabem que és un tema que s'ha de treballar a escala de territori i de forma transversal amb altres administracions. Nosaltres tenim clar que aprovarem una comissió tècnica d'experts per a l'estudi de les nostres platges i litorals. I ens ho prendrem seriosament. Aquesta comissió que ha d'englobar el sector públic i privat i que serà coordinada per part de l'Ajuntament ha de ser el primer pas per avançar en la solució de les nostres platges.

—Calafell lidera els últims anys la crescuda de població i de construcció d'habitatges a la demarcació. Creu que s'ha d'apostar decididament per aquest creixement?
—Els municipis han de ser conscients de fins on poden arribar. Qualsevol pot pensar que un increment de població implica més ingressos, però també cal reflexionar que això obliga a més despeses i a augmentar els serveis actuals. Un dels punts més importants és prendre consciència perquè la gent que viu aquí s'empadroni i així poder adequar els serveis a la realitat de població. Està clar que estem en un punt on es necessiten primer fer créixer els serveis abans de continuar creixent.

—Es mostra a favor del projecte del Parc del Circ a la Sínia?
—No, i crec que ho hem demostrat des del primer moment. No entenem com es pot tirar endavant un projecte del Circ hipotecant el Parc de la Sínia i sense consensuar amb la resta de partits i dels mateixos veïns i veïnes.

—Com valora la recuperació de la gestió directa de la neteja viària i la recollida de residus?
—Ho valorem com a molt important, i ho portàvem al nostre programa del 2019. Ara cal enfortir aquests serveis per anar millorant-los. En temes de la neteja, recollida de residus, d'energies renovables, Calafell s'ha de convertir en un municipi referent en el tema de la sostenibilitat i el medi ambient.

—Recentment, s'han fet nous plans de mobilitat a Calafell Poble i a Segur. Els veu encertats?
—No i així ho hem manifestat. No pot ser que es facin plans de mobilitat i s'aprovin generant un fort rebuig per part dels veïns i veïnes. Sens dubte, en aquest punt, l'actual equip de govern s'ha equivocat. Cal enfocar el disseny d'aquests plans de mobilitat escoltant a les parts implicades. Una de les nostres primeres actuacions si governem serà redissenyar els plans actuals de mobilitat.

—De quina manera es pot combatre l'incivisme i el vandalisme al municipi?
—S'ha de sensibilitzar de manera important a tota la gent i quan diem a tota la gent, és a tota, des de les edats més petites, passant per les escoles, els instituts, però també ficant l'atenció a la resta d'edats. Cal dissenyar noves estratègies per poder ensenyar i fer entendre a la gent que tothom forma part del mateix municipi i que ens correspon cuidar-lo entre tots i totes. Des d'ERC impulsarem diferents campanyes per valorar la importància de cuidar del nostre entorn.

—Com ha de ser el nou pla de l'oci nocturn?
—Nosaltres tenim clar que hem de parlar amb el sector de l'oci nocturn i dissenyar cap a on volem avançar en aquest àmbit. Un futur on l'oci nocturn ha de saber conviure amb el dia a dia del municipi. Si ho aconseguim, serà perfecte perquè necessitem que aquest oci nocturn funcioni i esdevingui un element important en la dinamització de Calafell. És un tema que des d'un primer moment ens posarem a treballar per assolir, amb totes les parts, un bon pla d'oci nocturn.