La sequera tensa el sector agrícola i els pagesos surten al carrer a Tarragona

Els pagesos llencen ous, ordinadors i fems davant la subdelegació del govern espanyol durant la tractorada

Els pagesos s'han manifestat a Tarragona.
Els pagesos s'han manifestat a Tarragona. | Antonio Ramos
09 de maig del 2023
Actualitzat a les 18:05h
Més d'una seixantena de tractors han participat aquest dimarts en la tractorada organitzada per Unió de Pagesos al Camp de Tarragona per reclamar solucions urgents per afrontar la sequera. En aquest sentit, els pagesos reclamen fer servir l'aigua de la depuradora de Reus per regar els cultius.



Els avellaners i les oliveres són els cultius més afectats per la manca d'aigua als pantans de Riudecanyes i Siurana i al riu Francolí. "Podríem reutilitzar l'aigua de la depuradora de Reus per salvar les 4.000 hectàrees d'avellaners que si no reguem es moriran", ha dit Sergi Claramunt, responsable de Joves de la Permanent Nacional del sindicat.

Davant de la subdelegació del govern espanyol a Tarragona, els manifestants han llençat ous, peces d'ordinadors i han fet un foc, on hi han abocats fems.

Una resposta urgent dels governs


Els pagesos han sortit a primera hora d'aquest matí des de diversos punts del Camp de Tarragona, concretament des de Falset, Reus, El Morell i Valls, per dirigir-se cap a Tarragona. Al seu pas per l'N-240 han provocat cues i petites retencions.

Un cop han arribat a la capital tarragonina, fent sonar els clàxons dels tractors sonorament, els agricultors han protestat davant de la subdelegació del govern, on hi han llençatous i fems. Els màxims representants d'Unió de Pagesos hi ha fet parlaments per exigir una respostaurgent al govern espanyol i català per ferfront a la greu sequera que viu el país.

Des del sindicat també lamenten que les administracions no hagin implementatmesures abans per evitar la situació actual. "Tota la vall del francolí no podrà regar, el pantà de Siurana i Riudecanyes estan secs, hi ha la possibilitat de perdre entre 5.000 i 2.000hectàrees de fruita seca", ha indicat el coordinador territorial del Camp de Tarragona d'UP, Pere Guinovart.

Per la seva banda, el coordinador territorial del Tarragonès, Rafel Espanyol, augura una de les pitjors collites i recorda que l'any passat els agricultors van regar amb el 40% de l'aigua que els tocava. Fet que va afectar els arbres.

Avellaners i oliveres, els més afectats


Alhora, ha explicat que els cultius més afectats per la manca de pluja són els avellaners i les oliveres, però els ametllers i la vinya també la pateixen. "Hi ha finques per la zona de Riudoms on les oliveres tenen les fulles caragolades i la flor ja no florirà, la vinya també han brotat, però el brot hauria de tenir mig metre i té quinze o 20 centímetres, no hi sortirà raïm; aquesta sequera s'ho està carregant tot", ha lamentat.

Davant d'aquest episodi de sequera, els agricultors apunten que una de les solucions seria reutilitzarl'aigua de la depuradora de Reus que actualment es llença al barranc de Barenys per acabar al mar. "Es llancen al barranc entre cinc i sis hectòmetres, això són dos pantans de Riudecanyes, l'agricultura en gastem sobre uns dos hectòmetres, no cal llençar-la, fent una cosa ben feta s'aprofitaria per als pagesos, alguna indústria, i a més alliberaríem aigua de boca del pantà per a la ciutadania", ha assenyalat Espanyol.

En paral·lel, els pagesos també han denunciatl'increment de burocràcia que ha de suportar el sector amb la imposició del nou Quadern integrat d'explotació (QIE) per part de l'executiu espanyol i destaquen que Europa no l'exigeix. "Per a les persones que no ho sàpiguen fer tindrà un costadministratiu de 2.000 euros en les explotacions, és una situació inaguantable i hem de dir prou", ha exclamat Guinovart. Així mateix, han denunciat la manca d'ajuts i l'increment dels costos de producció.

Més mobilitzacions


La tractorada ha acabat davant dels Serveis Territorials del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Tarragona, on els pagesos han fet una concentració. A banda de la mobilització d'aquest dimecres, els agricultors tenen previst protestar el pròxim 13 de maig al pantà de Riudecanyes.

També es mobilitzaran a Saragossa el 16 de maig per demanar responsabilitats a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE).