Parsosy Las Piedras: Un nou parc solar afectarà el principal espai de memòria de la Guerra Civil a l'Alt Camp

El projecte afecta un total de 33 hectàrees, pràcticament la totalitat de la superfície del camp d’aviació de Valls

Imatge del camp d'aviació de Valls
Imatge del camp d'aviació de Valls | Google Maps
12 de maig del 2023
L'Alt Camp pateix un allau de projectes que plantegen la instal·lació de plantes solars fotovoltaiques de manera massificada. Una de les propostes que està causant més revolt és la coneguda com a Parsosy Las Piedras, que es va presentar amb caràcter d’urgència a finals del mes d’abril. Afecta un total de 33 hectàrees, pràcticament la totalitat de la superfície del camp d’aviació de Valls.

L'Ajuntament de Valls, juntament amb diferents entitats del territori, s'ha mostrat contundent en el seu posicionament. El consistori s'oposa totalment al plantejament que recull el projecte i divendres passat va presentar diferents al·legacions, ja que es tracta de quatre projectes diferents en sòl no urbanitzable en una mateixa parcel·la de més de 300.000m² de superfície, que afecta greument la Plana de Secà de l'Alt Camp i l'activitat agrícola que s'hi desenvolupa.
 

Afectació d'elements patrimonials de la Guerra Civil

En aquest sentit, segons Sònia Roca, la regidora de Centre Històric, Patrimoni i Urbanisme, denuncia que la parcel·la afectada està situada al Camp d'Aviació i "conté diverses edificacions, estructures i les boques dels refugis antiaeris de la Guerra Civil, protegides en el catàleg de patrimoni del POUM". Concretament, el de Valls és un dels principals aeròdroms del Camp de Tarragona i el principal espai de memòria del període de la Guerra Civil del 1936-39 a l'Alt Camp.
 

Plànol de la zona afectada Foto: Cedida


Roca, a través del seu compte de Twitter, aprofita la situació i reflexiona sobre el fet que davant la situació d'emergència climàtica, són necessàries iniciatives que promoguin la generació d'energies renovables i netes. "Aquestes iniciatives però, han de ser respectuoses amb el territori i les persones que hi viuen i hi treballen, així com compatibles amb la preservació del patrimoni natural, paisatgístic, històric i cultural", diu la regidora.

Conclou que "l'emergència climàtica no pot ser la moneda de canvi per afectar els elements identitàris del territori aquells que, ja fa anys, es recollien en els Catàlegs del Paisatge de la Generalitat de Catalunya, els que recullen el sentir de les persones en vers el medi físic habitat, tal com defensàvem a la moció aprovada al ple de l'abril del 2021, renovables si però no d'aquesta manera".