Desmantellat un grup criminal amb ramificacions a Tarragona que bloquejava cites d'estrangeria

La policia ha detingut una setantena de persones i n’investiga 25 més per danys informàtics

S'han detingut diverses persones implicades a tot l'Estat.
S'han detingut diverses persones implicades a tot l'Estat. | EP
12 de maig del 2023
Actualitzat a les 11:44h
La PoliciaNacional ha desmantellat un entramat d’un grup criminal amb ramificacions a Barcelona i Tarragona que bloquejava el sistema de cites en líniad'estrangeria mitjançant un botinformàtic. Gràcies a aquest sistema automatitzat aconseguien les citesdisponibles per revendre-les posteriorment, tot i ser un tràmitgratuït.

Els ciutadans estrangers es veien obligats a contactar amb els propietaris o els intermediaris dels bot a canvi d'una contraprestacióeconòmica que oscil·lava entre els 30 i els 200euros. La investigació ha permès identificar 94 persones presumptament involucrades en l'organització, 69 de les quals han estat arrestades i 25 més investigades.

Bot informàtic estafador


El bot informàtic desenvolupat per la xarxacriminal tenia la capacitat d'evitar els mecanismes de seguretat instal·lats a la pàgina web destinada a la sol·licitud de cites en línia. Els líders de l'organització, instruïen els intermediaris sobre la utilització d'una connexió d’una XarxaPrivada Virtual, la finalitat de la qual era l'ocultació de l'adreça IP real de l'intermediari i la possibilitat d'accedir a un nombre més gran de cites.

En una primera fase de la investigació es van realitzar diferents preses de declaració, anàlisis econòmico-patrimonials de societats i altres indagacions que van concloure amb una primera operació policial en què es van practicar quatre entrades i registres. Els investigadors van detenir els quatre principals integrants de l'organització a Barcelona i València i hi van intervenir una gran quantitat d'efectes informàtics, documentació diversa i un total de 206.950 euros en efectiu.

Després d'aquests primers arrestos, es va dur a terme una investigacióeconòmica al voltant dels principals investigats, així com de l'empresa utilitzada per subministrar serveis de lloguer del bot. A més, es va dur a terme una anàlisi de la documentació intervinguda als registres i altres indagacions que van permetre detectar de l'existència d'un grup de persones que actuaven com a intermediaris.

Ramificacions a Tarragona


Aquests havien rebut grans quantitats de diners en concepte d'ingressos per la venda de cites d'estrangeria, provinents de persones que pretenien sol·licitar asil, a les quals no els quedava cap altra opció que recórrer a pagar per aconseguir una cita. Els intermediaris, advocats, gestors, assessors i altres aconseguidors amb què treballava aquesta empresa eren coneixedors i conscients de l'existència d'un dany informàtic contra la web oficial de cites i del perjudici corresponent que causaven als estrangers que, moltes vegades , es trobaven en una situació de gran vulnerabilitat i desesperació.

En una segona fase, desenvolupada a les províncies d'Alacant i de Càceres, es van identificar dues persones responsables de l'obtenció massiva de cites que duien a terme les activitats mitjançant una empresa. Després de fer-se l'entrada i el registre en un domicili, es va intervenir un ordinador amb diverses finestres de navegador obertes connectades a la pàgina de cites de la seu electrònica, a l'inici de la sol·licitud de tràmits d'estrangeria. En una altra finestra hi havia un full de càlcul que es modificava de manera automàtica.

Després de l'anàlisi de la informació obtinguda es va posar en marxa una nova fase de recerca que ha culminat amb la detenció de 69 persones de l'organització criminal a les localitats de Madrid, Albacete, Alacant, Almeria, Badajoz, Barcelona, Biscaia, Burgos, Cadis, Còrdova, Balears, Marbella, Múrcia, Tarragona, Tenerife, Toledo i València. Els arrestats són considerats presumptes responsables dels delictes de pertinença a organització criminal i danys informàtics. Així mateix, hi ha un total de 25 investigats més.