L'abstenció i els nous votants, factors importants a les municipals al Baix Penedès

El 2019 i el 2015 no es va arribar al 60% de participació a la mitjana de la comarca

L'abstenció a les municipals acostuma a ser més elevada.
L'abstenció a les municipals acostuma a ser més elevada. | Sofia Cabanes
26 de maig del 2023
Actualitzat a les 10:26h
La campanya electoral de les municipals 2023 es tanca aquest divendres 26 de maig i els ciutadans estan a un pas d'anar a les urnes. Al Baix Penedès hi ha dos factors que poden ser claus en l'esdevenir d'aquests comicis, l'abstenció i els nous votants.

Tal com ja vam apuntar fa uns dies, el Baix Penedès és la comarca que ha experimentat un increment més gran del cens electoral en termes relatius en comparació amb el 2019. Una crescuda del 8,8% que s'ha fet molt evident en municipis com Cunit (13,9%) i Calafell (12,8%), però també a la Bisbal del Penedès.

Això significa que el nombre de ciutadans amb dret a vot és sensiblement més elevat que fa quatre anys. El sentit de vot d'aquests nous votants pot fer variar els resultats finals en un grau o en un altre. Però també caldrà veure si aquest increment del cens acaba suposant un increment de la participació.

Menys participació a les municipals

Les eleccions municipals acostumen a deixar unes xifres d'abstenció superiors a altres comicis, com els generals o els autonòmics. Bona part dels ciutadans que han arribat els últims anys al Baix Penedès pot ser que no coneguin prou la realitat política del seu municipi o tinguin un interès limitat, en no sentir-se, encara, molt vinculats.

I és que la participació en el conjunt de la comarca els dos últims cops que s'han celebrat comicis locals —el 2019 i el 2015— ha estat només del 59,9% i el 57,06%. Això fa que estigui a la franja baixa de participació a tota Catalunya. Segons dades de la Generalitat, els dos municipis de la comarca amb la participació més baixa a les eleccions municipals des que es va recuperar la democràcia són Calafell i el Vendrell.

La mitjana de participació entre el 1979 i el 2019 a Calafell ha estat del 62,01%, mentre que al Vendrell ha estat del 62,18%. Tampoc és massa elevada a Cunit (64,12%), mentre que a l'Arboç s'ha situat en el 68,66%. A més, la tendència és a la baixa, ja que en l'última dècada la participació en els tres municipis de costa sempre ha estat per sota del 60%, aproximant-se en algunes ocasions al 50%.

Els municipis on hi ha hagut menys abstencionisme a les municipals en aquests 40 anys han estat Bellvei, on la participació mitjana ha estat del 82,67%, Albinyana (79,16%), Masllorenç (78,38%), Banyeres del Penedès (77,91%) i Bonastre (75,94%). El patró habitual és que als pobles més petits hi hagi una participació més elevada, mentre que als municipis més grans i de costa, sigui més alta l'abstenció.