Ciutadans es queda sense representació al Baix Penedès i Vox entra a tres consistoris

El partit taronja ha perdut els deu regidors que tenia, mentre Vox n'ha sumat sis

Una persona vota en un col·legi electoral, en una imatge d'arxiu
Una persona vota en un col·legi electoral, en una imatge d'arxiu | Europa Press
29 de maig del 2023
Actualitzat a les 16:56h
Les eleccions municipals al Baix Penedès han suposat la desaparició de Ciutadans dels consistoris de la comarca. El 2019, el partit taronja va aconseguir deu regidors, tres a Cunit, dos al Vendrell i Calafell, i un a Santa Oliva, Albinyana i Bellvei.

A la majoria d'aquests ajuntaments, el partit ja no presentava llista, i només mantenia candidatures a Calafell i Cunit. Els resultats en ambdós municipis han estat molt pobres, perdent prop de 800 vots, el que els ha deixat sense representació.

Aquesta baixada no l'ha capitalitzat Valents, un partit format en part per ex de Ciutadans, que ha fracassat als tres consistoris on es presentava, el Vendrell, Calafell i Cunit. A la capital de comarca ha tret només 158 vots, mentre que a Calafell n'ha sumat 225. A Cunit, ha obtingut uns irrisoris 45 vots.

Vox entra als municipis de costa

La sortida de Ciutadans ha coincidit —probablement no per coincidència— amb l'entrada de Vox per primera vegada en ajuntaments del Baix Penedès. Al Vendrell, Calafell i Cunit, el partit d'extrema dreta ha aconseguit dos regidors i un suport que s'ha situat entre el 8% de Calafell i el 10% de Cunit.

Al Vendrell, amb un 9,7%, s'han erigit en tercera força, amb Antonio Moreno al capdavant, que anteriorment havia estat vinculat a PxC. L'única candidatura que no ha funcionat de Vox ha estat la de Santa Oliva, que liderava una altra ex de PxC, Anabel Nieto. Els 91 vots que ha obtingut han estat insuficients per entrar al consistori.