Si tu ni hi vas, ells no marxen

Han arribat unes eleccions decisives capaces de canviar el futur de molts pobles al Baix Penedès. Són molts els municipis del Baix Penedès que fa dècades que estan governats per les mateixes persones o esferes de poder. En alguns, els successius mandats dels governs acumulen 20 o 40 anys segons el cas. Aquests polítics s'han arrapat a la roca del poder com els musclos, però el pas dels anys i la força de les noves onades poden fer perillar la seva comoditat.

 

La política es basa fonamentalment amb projectes. Quan un polític es presenta per primer cop, ofereix un projecte de present i de futur per millorar o canviar allò que existeix. Aquest projecte té tres fases, la proposta, la implantació i la finalització del projecte. En molts municipis però, el govern municipal s'enquista mandat rere mandat sigui amb majories o amb pactes de conveniència per mantenir les cadires.

 

Al Baix Penedès això ha succeït durant anys, provocant una certa estabilitat immutable a molts municipis, que l'únic que ha causat és una nul·la acció de govern capaç de tirar endavant els projectes de desenvolupament i altres millores que els pobles i la comarca necessiten. El resultat ha estat el que tots sabem: una de les comarques més pobres de Catalunya malgrat ser un territori costaner i estar ubicat estratègicament entre Tarragona i Barcelona. Una comarca com la nostra, amb un potencial econòmic i paisatgístic com el que tenim, si no ha estat aprofitat, és perquè els governs municipals i comarcals ho han fet de pena.

 

Tanmateix, no tots els pobles de la comarca viuen en aquesta dinàmica. En aquells on la competició electoral és més renyida, on hi ha un debat d'idees i projectes, i en conclusió hi ha una dinàmica política activa, en aquests pobles s'ha pogut apreciar substancials millores de forma i de fons en els últims 20 anys. És el cas per exemple de la Bisbal. On els dos últims governs, d'ERC i de CiU, han capgirat aquesta vila, fent-la potent, activa i atractiva.

 

Altres però, han fet bona la dita de «qui dies passa, anys empeny». Això però s'està acabant. Avui, en tots els pobles la competició electoral és màxima i per tant aquesta comoditat en la qual estàvem instal·lats s'ha acabat. La comarca i en especial alguns municipis necessiten un canvi profund que renovi les estructures i el seu funcionament. Cal un canvi i per això és necessari que tothom participi, perquè si tu no hi vas, ells no marxen...
Comentaris

envia el comentari