El temps es complica molt a partir de divendres

Canvi radical de temps dimarts amb baixada brusca de les TºC, pluges i neu al Pirineu

En alguns punts, el descens de la màxima pot arribar a ser de més de 10 graus respecte dilluns. Les precipitacions cauran arreu, però especialment al centre i nord de Catalunya

Com ja portem anunciant fa dies, aquest dimarts tindrem un canvi radical de temps amb l’arribada d’un embossament d’aire força fred que farà baixar de forma brusca les temperatures i portarà una regada pràcticament general amb neu al Pirineu. Després d’un dilluns de sol i calor a gran part de Catalunya i, aquest dimarts haurem de recuperar les jaquetes i els paraigües, però aquest sotrac no durarà gaires hores i l'ambient més aviat d'estiu dels últims dies tornarà al llarg de la setmana. 

Ja de bon matí, la nuvolositat serà molt abundant arreu i plourà a molts punts de la meitat nord, incloent algun tram de la costa de Barcelona. A mesura que avanci el matí i el migdia, les precipitacions es generalitzaran i cauran a qualsevol punt, les més importants i intenses a punts de les comarques de Barcelona, Girona, Pirineu, Prepirineu i Catalunya Central. Compte perquè a primera hora de la tarda alguna tempesta podria ser forta i anar acompanyada de calamarsa al litoral i prelitoral de Barcelona i nord de Tarragona.

On menys plourà serà a les comarques de Tarragona i del sud de Lleida. Malauradament, al Baix Ebre, on hi ha el greu incendi forestal, la pluja hi serà força escassa, mentre que el vent de mestral no desapareixerà del tot. La majoria de registres es mouran entre els 5 i 15 l/m², però encara plourà menys en aquestes zones de Tarragona i Lleida. On més aigua caurà serà a punts del Pirineu, nord-est i litoral i prelitoral de Barcelona, on es superaran els 20 l/m² en alguna ocasió, i, de forma puntual, els 30 o 40 l/m². 

Mapa de l'acumulació de pluja prevista a Catalunya aquest dimarts
Mapa de l'acumulació de pluja prevista a Catalunya aquest dimarts | GFS

 

De cara a la tarda i vespre, les clarianes guanyaran terreny per Lleida i Tarragona, d’on desapareixeran les precipitacions. No obstant, el cel continuarà força ennuvolat i amb pluges que poden ser continuades durant hores a les comarques de Barcelona i Girona, així com a punts del Pirineu.  

El temps es complica molt a partir de divendres
El temps es complica molt aquest dimarts | Àngel Galán

 

Caiguda en picat de les temperatures

Un dels altres titulars de la jornada a nivell meteorològic serà la patacada de les temperatures, que serà molt important, especialment al nord-est de Catalunya. La majoria de màximes es quedaran entre 4 i 7 graus més curtes que les que hem tingut dilluns. No obstant, a punts de la Catalunya Central, interior de Girona i Pirineu gironí, la baixada pot arribar a ser d’entre 10 i 12 graus. 

Un descens molt brusc dels termòmetres que ens retornarà a un ambient fresc més aviat d’abril que no pas de juny, atípic per l’època, i que ens farà recuperar algunes jaquetes ja guardades a l’armari si no volem agafar més d’un constipat. D’aquesta manera, les màximes més altes es situaran entre els 17º i 22º, però en algunes zones interiors amb prou feines s’arribarà als 15º, mentre que al Pirineu els valors es mouran per sota. En alguns casos, la mínima es donarà al final del dia. 

Mapa de la brusca baixada de les temperatures respecte a les màximes de dilluns
Mapa de la brusca baixada de les temperatures respecte a les màximes de dilluns | Aemet

 

La neu torna al Pirineu en ple mes de juny

La primavera no vol acabar de marxar i, en ple mes de juny, tornarà a nevar al Pirineu. En aquest cas, la cota de neu baixarà dels 2.200 metres inicials als 1.800 al vessant lleidatà, mentre que a la resta de la serralada es situarà entorn els 2.000 metres. Una nova emblanquinada de les muntanyes però sense grans quantitats.

L’estiu torna els propers dies

Dimecres encara tindrem un ambient fresc per l’època i a primera hora farà inclús fred, però el temps millorarà clarament amb sol arreu. A partir de dijous, les temperatures es normalitzen i tornarà la calor, tot i que entre dijous i divendres arribarà un front molt desgastat que portarà més intervals de núvols i algun ruixat poc important.

També et pot interessar...


Comentaris