Confirmat: temporal de pluja entre divendres i dissabte a tot Catalunya

Els dies 22 i 23 de novembre, les precipitacions més intenses seran al litoral, prelitoral i cara sud del Pirineu, amb algun aiguat puntual i molta neu a les cotes altes
La pluja caurà a tot Catalunya entre divendres i dissabte | pixabay

El temps es vol complicar i de valent de cara als propers dies. Els últims mapes confirmen un temporal de pluges generals a tot Catalunya entre divendres i dissabte, dies 22 i 23 de novembre. L’aigua regarà tot el territori però on més precipitacions s’esperen és a punts del litoral, prelitoral i cara sud del Pirineu, on la nevada serà molt abundant a les cotes altes. De moment, dijous serà un dia d’impàs amb sol i núvols sense descartar algun plugim i temperatures cap amunt, amb menys glaçades a l’interior. No obstant, al matí pot caure algun ruixat a la costa. 

Mapa de previsió per aquest dijous | Catalunya Méteo

Pel que fa a les pluges, l’arribada d’un front atlàntic molt actiu que es recargolarà quan xoqui amb el Mediterrani farà que, ja a partir de mig matí i migdia del divendres, arribin pluges al Pirineu i a Ponent que s’aniran estenent arreu amb el pas de les hores.

Mapa de previsió pel divendres | Catalunya Méteo

A partir de la tarda afectaran tot el territori, i les precipitacions es reforçaran al litoral, prelitoral i cara sud del Pirineu, on les quantitats recollides poden ser abundants fins dissabte al matí. En definitiva, divendres serà un dia gris i passat per aigua, però amb menys fred pels vents càlids del sud. En tot l'episodi es poden acumular entre 15 i 25 l/m² a molts punts, localment més. 

Mapa que mostra la pluja que s'acumularà a Catalunya entre divendres i dissabte | GFS

Alguns aiguats i forta nevada al Pirineu

Atenció perquè hi pot haver alguna tempesta o aiguat puntual, sobretot entre Barcelona i Girona, mentre que la nevada serà molt abundant a tot el vessant sud del Pirineu, on la cota es dispararà dels 1.200 metres inicials al matí als 2.000 a la tarda. Si la darrera nevada va ser intensa a la cara nord pirinenca, ara serà la cara sud la que rebrà un bon paquet de neu, amb fins a 20 centímetres a 1.800 metres i potser més de mig metre de neu per sobre dels 2.000. 

Atenció també amb el temporal de vent del sud i sud-oest que deixarà ventades intenses al litoral i en zones elevades de la costa, prelitoral i interior. Amb tot plegat, les temperatures tiraran clarament cap amunt. 

La nevada serà intensa a les cotes altes de la cara sud del Pirineu | Ramon Baylina

Restes de pluges dissabte amb ventada al sud

La pluja més abundant s’espera entre el vespre i nit de divendres i la matinada de dissabte, quan s’assoliran els registres més importants d’aigua. No obstant, sembla que quedaria un dia molt insegur amb precipitacions que, ja de forma més feble i dispersa, seguirien apareixent a molts punts del litoral, prelitoral, nord-est, Pirineu i Prepirineu.

El que també serà notícia dissabte serà l’entrada del mestral amb força que deixarà ràfegues fortes o molt fortes a les Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona, deixant-se sentir també al sud de les comarques de Lleida i sud de les de Barcelona. Precaució en aquest sentit.

La situació milloraria clarament diumenge

De cara a diumenge, la situació millorarà clarament i tan sols quedaran restes d’alguns intervals de núvols amb força sol en general, així com alguns ruixats encara al voltant del Pirineu, sobretot a la cara nord, on la cota de neu baixarà. El vent de mestral encara bufarà a l’Ebre però ja afluixarà, mentre que també manxarà la tramuntana a l’Empordà.

Adeu al fred d’hivern

Pel que fa a les temperatures, pujaran clarament els propers dies, sobretot entre dijous i divendres per l’entrada dels vents del sud que deixaran enrere el fred hivernal de les darreres jornades. Moltes màximes ja assoliran o superaran els 15º i les glaçades seran força localitzades. El cap de setmana, els termòmetres baixaran una mica per l’entrada dels vents del nord, però la setmana vinent farà encara menys fred. 

"Dimecres segueix l’ambient molt fred a primeres hores i els núvols aniran a més" "Dimarts radiant amb més fred a primera hora però TºC amunt al migdia"