Últimes hores d’estiuet, ja torna el fred amb una potent borrasca

El primer dia de mes serà força tranquil tot i alguns primers canvis. Divendres la situació canviarà radicalment
Primers canvis dijous abans de l'arribada del fort canvi de temps | Mari Cortés

El temps es mantindrà força tranquil tot i alguns canvis aquest primer dia de mes, el dijous 1 d’octubre, amb temperatures que, inclús, poden pujar una mica més a al costa, especialment a la de Tarragona i Ebre, on es viurà el dia més càlid de la setmana. Aquest ambient d’estiuet, però, té les hores comptades, ja que l’arribada divendres d’una profunda borrasca atlàntica ens aportarà un canvi radical amb una patacada important de les temperatures, xàfecs, neu al Pirineu i ventades.

En definitiva, recuperarem l’ambient de tardor atípicament avançada del cap de setmana passat, inclús d’hivern de nit en algunes àrees, i aquesta vegada sembla que, tot plegat, durarà uns dies més.

Primers canvis

El que notarem aquest dijous és un increment dels intervals de núvols, especialment els alts i prims arreu, però també nuvolades de tarda i núvols baixos a la meitat nord. A la tarda poden caure alguns ruixats febles i dispersos al nord-est i a la cara nord del Pirineu, però en conjunt no s’esperen pluges.

Mapa de previsió per aquest dijous | Catalunya Méteo

Pic de calor en alguns punts

Pel que fa a les temperatures, començaran a baixar a gran part de la meitat nord de forma lleugera, però els vents entre lleugers i moderats de ponent faran pujar una mica més els termòmetres a gran part de la costa i prelitoral, especialment de Tarragona i l’Ebre, on es viurà el dia més càlid de la setmana. Màximes de 23º a 28º a gran part del territori, clarament més baixes al Pirineu, i nits fresques en conjunt, fredes a muntanya.  

Canvi radical de temps

Tot plegat serà el preludi de l’important i radical canvi de temps que viurem el divendres amb l’arribada d’una potent borrasca atlàntica que farà desplomar els termòmetres entre 5 i 10 graus. A més, cauran ruixats a pràcticament qualsevol punt, la cota de neu es tornarà a desplomar al Pirineu i reapareixeran les ventades els propers dies a diverses comarques. Una nova situació que es mantindrà el cap de setmana amb un ambient fred atípic d’avançada tardor que durarà uns quants dies.

Aquesta excepcional borrasca, que ha estat batejada amb el nom d’Alex a l’Atlàntic, colpejarà amb molta força tota la costa oest de França i el Cantàbric, on es preveu una situació de temps inclús força perillosa. Forts vents, temporal marítim de primera categoria, aiguats, pluges molt abundants i persistents i una baixada brusca de les temperatures seran els ingredients dels propers dies a la zona. Molta precaució si hem d’anar cap a aquestes àrees els propers dies.

"Previsió: L'estiuet de Sant Miquel continua el dimecres, però ja té data de caducitat" "Previsió: Arriba un breu estiuet a partir d'aquest dimarts"