Ramon Tremosa, conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.

Un moment decisiu. La transformació social i els fons europeus Next Generation

Des de la Catalunya Sud, tenim clar el lideratge del sector TIC per la recuperació econòmica i comptem amb un ecosistema que comprèn els vessants del coneixement, la innovació i l’empresa

El Pla de Reactivació Econòmica que la Generalitat de Catalunya va presentar el passat mes de juliol recull alguns dels projectes que han de fer possible el canvi social i econòmic de la Catalunya post Covid. Aquest document contempla cinc eixos de treball que aglutinen vint grans projectes, amb cent quaranta-cinc actuacions específiques que han de transformar la societat cap a un nou model més just, igualitari i sostenible, i xifra la recuperació econòmica del país en 31.765 M€.

 

La pandèmia ha accentuat les desigualtats i ha colpejat als col·lectius més vulnerables no només en termes econòmics, sinó també de gènere i d’accés a l’educació mentre que, contradictòriament, ha tingut efectes positius per al medi ambient. Dues conseqüències que marquen el full de ruta en el que treballar els pròxims anys. Per això, el pla de reactivació econòmica s’ha alineat amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, i també amb els plans europeus per a la recuperació econòmica i social: el Pacte Verd Europeu (European Green Deal) i l’Estratègia Digital Europea (Digital Europe). Perquè per a la recuperació dels efectes de la Covid-19 serà imprescindible la coordinació entre la Generalitat i l’administració pública local i també, especialment, amb les institucions europees amb les quals caldrà un diàleg directe que només serà possible des de la independència del país.

 

Aquesta setmana les comissions d’Economia i la d’Empresa i Coneixement del Parlament realitzen sessions extraordinàries amb experts en política econòmica europea, amb compareixences del vicepresident, Pere Aragonès, i del conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, centrades en els fons europeus de recuperació econòmica Next Generation, que seran la base per a la reconstrucció d’Europa post-pandèmia. Són uns fons amb un pressupost d’1,8 bilions d’euros, una dotació econòmica sense precedents en aquest tipus d’ajuts i que volen garantir que les economies dels països membres emprenguin la transició ecològica i digital per a ser més sostenibles i resilients.

 

La meitat d’aquests fons es destinarà a projectes que tinguin com a eix la modernització a través de la innovació i la transformació digital. D’aquesta manera, les noves tecnologies que ja sabíem fonamentals, esdevenen estratègiques i imprescindibles en la societat post pandèmia. Des de la Catalunya Sud, tenim clar el lideratge del sector TIC per la recuperació econòmica i comptem amb un ecosistema que comprèn els vessants del coneixement, la innovació i l’empresa i que funciona des de la col·laboració público-privada. També tenim propostes ambicioses per continuar creixent en aquest àmbit.

 

A través del Comitè assessor Catalunya – Next Generation EU (CONEXT CAT-EU) es definiran en breu quins seran els projectes que optaran a accedir als fons europeus Next Generation. Serà un moment decisiu. Com a país i com a territori, no ens podem quedar enrere: ens hi juguem la recuperació econòmica i la transformació digital i social. Però també una societat més justa, igualitària i sostenible.

 

Teresa Pallarès és diputada al Parlament de Catalunya per Junts per Catalunya


Comentaris