La Biblioteca Popular del Vendrell.

El Vendrell, quan em preguntin d’on sóc

El Vendrell és Capital Cultura de Catalana 2020, en uns moments en els que hem après que la cultura és essencial per a sobreviure, reivindicar, adaptar-nos i reinventar-nos.

 

Molts de nosaltres, en aquest temps de greu crisi sanitària, econòmica i social, hem reflexionat sobre la necessitat de la cultura com a font de confort i benestar. Perquè els valors que aporta la cultura són un refugi per a l’esperit i per a l’esperança.

 

El desig per aquest any 2020 era omplir els carrers de cercaviles i foc, les places de música i balls; havíem imaginat els museus i la biblioteca plens de gent: vendrellenques i vendrellencs, gent vinguda de tota arreu que descobrissin el nostre tan preuat patrimoni material i immaterial.

 

Havíem previst una capitalitat participativa, inclusiva, transversal i cohesionadora. On les protagonistes fossin les entitats i les associacions.

 

Per bé que, aquestes eren les nostres expectatives i la pandèmia semblava que podia deslluir la programació cultural de la nostra vila, el Vendrell ha mostrat la seva capacitat de superació. Reenfocant la programació dels espais escènics, reinventant els museus, adaptant els esdeveniments musicals i mostrant a la ciutadania l’esperit col·laborador i solidari de les gairebé 61 entitats que conformen la societat vendrellenca.

 

El Vendrell ha sabut promoure l’accés a la cultura ja en les primeres fases del confinament, fent renéixer la creativitat a les xarxes. La nostra vila ha estat pionera també a l’hora de demostrar que la #CulturaSegura és possible i que el Vendrell batega amb la cultura, tot celebrant el centenari de l’Orquestra Pau Casals amb un extraordinari concert a la Plaça Nova, que van poder seguir milers de persones a través de les xarxes, la televisió local i la televisió pública de Catalunya.

 

També hem estat capaços de portar al bell mig de la ciutat de Barcelona els nostres vendrellencs més universals, i hem pogut dir arreu que el Vendrell és digne hereu del seu llegat.

 

Aquest any de la Capital Cultural del Vendrell 2020 ha fet que com a vendrellenca em senti molt orgullosa de la meva gent : “Vendrell, quan hem preguntim d’on soc, explicaré com ets…” perquè ets acollidor, empàtic, solidari i lluitador. Perquè la teva diversitat ens fa rics i el teu paisatge únics.

 

I perquè malgrat tot has aconseguit fer una capitalitat: inclusiva, transversal i cohesionadora.

 

Silvia Vaquero és regidora de Cultura del Vendrell