El cartipàs municipal i la signatura de l'acord rubriquen el nou govern de Reus

PSC, ERC i Ara Reus han anunciat com queden repartides les regidories del consistori per als pròxims quatre anys

El nou govern ha anunciat oficialment com s'estructurarà
El nou govern ha anunciat oficialment com s'estructurarà | Jordi Olària Gras
22 de juny del 2023
Actualitzat a les 11:59h
El govern de Reus ha fet pública aquest dijous el nou cartipàs municipal. Després que s'hagués apuntat el repartiment d'algunes regidories, ara ja s'ha anunciat l'organització que tindrà els pròxims quatre anys. Amb Sandra Guaita com a alcaldessa, el PSC liderarà tres grans àrees, ERC dues i Ara Reus una.

Aquests sis àmbits de treball corresponen a cadascuna de les sis tinences d'alcaldia que tindrà el govern, tres menys de les que hi havia fins ara. Durant la presentació del cartipàs, l'alcaldessa, Sandra Guaita, ha subratllat que la concreció de l'acord de govern ha plasmat "la voluntat de treballar per a la ciutadania". Ha assegurat que el consistori es dirigirà amb "estabilitat, eficàcia i diàleg".

Ha deixat clar, també, que plantegen treballar "com un sol govern, no com un govern format per tres partits". En aquest sentit, després de la presentació s'ha signat de manera formal l'acord de govern. El document estableix la voluntat de constituir "un consistori renovat, que ha d'encetar una nova etapa de governança local i que alhora torni a situar Reus entre les capitals capdavanteres i referents de Catalunya".

Els integrants del nou govern es comprometen a mantenir "una interlocució permanent amb la resta d'administracions". En clau local, un dels reptes que es marquen és "fer participar la ciutadania reusenca i reconèixer l'interès i la competència d'aquesta participació". Finalment, l'acord marca quatre reptes que cal abordar i tres línies estratègiques per fer-ho.

En primer lloc, consideren que s'han de centrar en la recuperació i l'estabilitat econòmica, l'equitat i l'atenció social, a sostenibilitat ambiental social i econòmica, i la seguretat i la cohesió social. Per fer-ho aposten per "situar les persones al centre de totes les polítiques, desenvolupar una ciutat sostenible i verda i impulsar les polítiques d'innovació, coneixement i noves tecnologies".
 

D'esquerra a dreta, Noemí Llauradó, Sandra Guaita i Daniel Rubio signen l'acord de govern Foto: Jordi Olària Gras

 

Josep Baiges centralitza l'àmbit econòmic

Josep Baiges (PSC) assumirà la tinença d'alcaldia de Promoció Econòmica i Coneixement i portarà la regidoria del mateix nom. Algunes fonts apunten que s'encarregarà de la promoció de l'activitat econòmica, la indústria o els polígons. També quedarà sota la seva tutela la relació amb la URV i, pel que fa a les empreses municipals, tot indica que serà el responsable polític de Redessa.

Les mateixes fonts apunten que podria assumir, també, els Mercats de Reus. A grans trets assumeix bona part de les competències que durant l'anterior mandat havia desenvolupat Teresa Pallarès. La novetat seria la incorporació dels mercats municipals sota aquest paraigua.

L'anterior govern els havia situat a l'àmbit de l'empresa i l'ocupació que dirigia Carles Prats (ERC). Baiges serà l'únic tinent d'alcaldessa que serà regidor de tot el seu àmbit de treball. La resta dividiran les funcions de cada gran àrea entre altres membres del govern.

Aquesta tinença d'alcaldia inclouria, segons s'ha exposat, una Oficina de Captacions de Fons d'altres administracions. Aquest nou organisme estaria dirigit per Daniel Rubio (Ara Reus).
 

Cinc regidories més completen les tinències d'alcaldia del PSC

La segona tinença d'alcaldia socialista és la d'Anabel Martínez (PSC) amb l'àmbit de Serveis a les Persones i Drets Socials. Serà regidora de Benestar Social assumint, a més de les competències habituals en aquesta regidoria, altres àmbits, com les polítiques d'igualtat segons indiquen algunes fonts. Aquesta gran àrea comptarà amb la regidoria de Joventut, amb Daniel Marcos (PSC) i la regidoria, la d'Esport i Salut a càrrec d'Enrique Martín (PSC).

La tercera tinència d'alcaldia socialista és la de Manel Muñoz (PSC), anomenada de Serveis Generals, Hisenda i Bon Govern. Muñoz serà regidor de Recursos Humans i Hisenda i compartirà l'àmbit amb Dolors Vázquez (Ara Reus) com a regidora de Seguretat i Convivència Ciutadana com ha sigut fins ara. A diferència del darrer mandat, Vázquez també assumirà la responsabilitat en Mobilitat que fins ara anava vinculada a Urbanisme.
 

El nou govern de Reus s'ha compromès a treballar conjuntament i de manera transversal Foto: Jordi Olària Gras


Tot i això, i sobretot en projectes importants, com la Zona de Baixes Emissions i la mobilitat sostenible, Sandra Guaita ha apuntat que hi haurà una feina transversal. Uns projectes que han d'implicar les regidories de Seguretat, Urbanisme, Medi Ambient i Via Pública. També quedarà dins d'aquesta àrea dirigida per Muñoz la regidoria de Bon Govern, Transparència i Administració Oberta, en mans de Montserrat Flores (ERC).

Pel que fa a les competències, la republicana mantindria, segons fonts coneixedores del cartipàs, la participació ciutadana entre les seves responsabilitats. També s'encarregaria de l'Arxiu Municipal i del Servei de Tecnologia i Telecomunicacions que hi ha al Tecnoparc.
 

Les dues grans àrees d'ERC inclouen set regidories

De les dues tinències d'alcaldia d'ERC, la més nombrosa en relació amb les regidories que l'integren és la de Projecció de Ciutat, Empresa i Ocupació, Cultura i Relacions Ciutadanes, dirigida per Noemí Llauradó (ERC). Serà regidora de Projecció de Ciutat, amb competències en turisme i, per tant, a priori dirigirà l'Agència Reus Promoció. Algunes fonts apunten que també comptaria amb competències pel que fa al comerç.

La gran àrea dirigida per Llauradó inclourà quatre regidories més. Per una banda, la d'Empresa, Formació i Ocupació, en mans de Carles Prats (ERC). És un àmbit on ja ha tingut responsabilitats fins ara i que implicaria, a priori, la direcció de Mas Carandell.

Una altra regidoria d'aquesta tinença d'alcaldia és la de Cultura i Política Lingüística, amb Daniel Recasens (ERC) al capdavant. El regidor manté les responsabilitats que ha tingut fins ara, però ja no tindrà les d'Educació. Precisament la regidoria d'Educació i Ciutadania correspondrà a Pilar López (PSC).
 

Amb la signatura de l'acord es concreta el pacte anunciat entre el PSC, Ara Reus i ERC Foto: Jordi Olària Gras


Finalment, completarà aquesta gran àrea la regidoria de Relacions Ciutadanes de Maria del Mar Escoda (PSC). Es tracta d'una creació de l'anterior mandat que s'ha mantingut i que, segons algunes fonts, també inclouria a partir d'ara la responsabilitat en centres cívics i gent gran. La segona tinència d'alcaldia republicana és la d'Urbanisme i Habitatge, liderada per Marina Berasategui (ERC).

Serà regidora d'Urbanisme, amb competències també en transport, accessibilitat i llicències d'obres i d'activitats segons detallen fonts coneixedores de l'acord. Berasategui comptarà amb una segona regidoria dins d'aquesta gran àrea, la d'Habitatge que Anabel Martínez (PSC) compaginarà amb la de Benestar per treballar-ho de manera vinculada.
 

Ara Reus manté Medi Ambient i recupera Aigües

Finalment, Daniel Rubio (Ara Reus) tindrà la tinença d'alcaldia de Medi Ambient, Sostenibilitat i Via Pública. Serà regidor de Medi Ambient i assumiria, segons algunes fonts, responsabilitats en transició ecològica i benestar animal. També s'ha d'encarregar de qüestions de sostenibilitat, energia i polítiques de reciclatge.

Tot apunta que tornarà a dirigir Aigües de Reus, una responsabilitat que ja havia tingut, però que el darrer mandat va quedar en mans de Noemí Llauradó. En aquesta tinença d'alcaldia també hi haurà la regidoria de Via Pública de Daniel Marcos (PSC). Serà el responsable de les brigades municipals entre altres atribucions.

Fonts municipals indiquen que també assumirà el servei de neteja. Aquest darrer punt fins ara s'havia dividit entre Medi Ambient i Via Pública i, ara, quedaria ubicat íntegrament a la regidoria de Marcos.