1 de 10
SUCCESSOS

Desarticulen a Tortosa una banda que facilitava documentació falsa a migrants irregulars

L'organització criminal cobrava fins a 400 euros a cadascun dels migrants

La Policia Nacional ha detingut 22 persones a Tortosa. | EP
per TarragonaDigital, Tortosa | 22 d'agost de 2023 a les 10:40 |
Agents de la Policia Nacional han desmantellat una organització criminal dedicada, presumptament, a facilitar documentació falsa a migrants en situació irregular per a poder accedir a contractes de treball en el sector agrícola. Hi ha 22 persones detingudes a Tortosa, entre les quals es troben els líders de l'organització.
 
Se'ls imputen els delictes de pertinença a organització criminal, falsedat documental, contra els drets dels ciutadans estrangers i contra els drets dels treballadors. Els membres de l'organització cobraven fins a 400 euros per proporcionar als migrants un document fals o per l'ús d'un document d'una altra persona amb la qual guardaven semblança física.


S'han realitzat dos registres domiciliaris en els quals s'ha confiscat, entro altres objectes, 30.000 euros en metàl·lic i una impressora tècnica d'impressió làser. La investigació va començar el març de l'any passat quan es va detectar a Tortosa la presència d'un entramat criminal d'origen pakistanès especialitzat en la falsificació i trànsit de documents falsos.
 

400 euros per targeta de residència

Les perquisicions realitzades pels agents a partir d'aquest moment van permetre constatar que l'organització es dedicava a facilitar documentació falsa a migrants en situació irregular per a poder formalitzar contractes de treball en diferents zones agrícoles situades en poblacions limítrofes de Tortosa.


Previ pagament de quantitats que podien ascendir als 400 euros, els migrants rebien una targeta de residència falsa elaborada per l'organització o bé la targeta d'una altra persona amb trets físics semblants, mètode conegut com a 'look alike'.

L'entramat desarticulat disposava d'una estructura ben definida en la qual les funcions de cada membre estaven clarament delimitades entre les tasques de captació, allotjament i trasllat.


Els serveis d'allotjament i manutenció en domicilis gestionats per la xarxa criminal, així com el trasllat fins als llocs de treball, no estaven inclosos en el pagament inicial que feien els migrants.
 

Més de 100 persones al dia

L'organització comptava amb una capacitat logística elevada per a traslladar diàriament als migrants als diferents camps de treball. Així, durant la recerca, els agents han pogut confirmar que tenien un nombre de furgonetes i conductors suficients per a transportar a més de 100 persones al dia.

El dispositiu policial final desenvolupat en la localitat de Tortosa, en el qual han participat més de 100 agents de Policia Nacional, s'ha saldat amb 22 persones detingudes i dos registres domiciliaris.

En el transcurs d'aquests, s'han intervingut 30.000 euros en metàl·lic, dos vehicles, una impressora làser, diversos passaports de diferents nacionalitats i diferent documentació rellevant per a la investigació.
Participació