1 de 10
BAIX PENEDÈS

Apareixen cúmuls de xinxes al passeig marítim de Calafell

L'episodi també s'ha registrat en altres municipis de la comarca del Baix Penedès

El regidor de Medi Ambient de Calafell, Aron Marcos, sosté un exemplar de Chroantha ornatula, un insecte de la família de les xinxes. | Ariadna Escoda/ACN
per TarragonaDigital, Calafell | 19 d'octubre de 2023 a les 16:30 |
El passeig marítim de Calafell s'ha despertat aquest dijous amb la presència de nombrosos cúmuls d'insectes de la família de les xinxes. Es tracta d'una varietat autòctona d'heteròpters, que segons el regidor de Medi Ambient del municipi, Aron Marcos, és inofensiva per als humans. La seva aparició ha despertat la preocupació de comerciants i veïns, especialment pel context de plaga de xinxes en què es troba França.

Marcos ha fet una crida a la calma a la població remarcant que es tracta d'un fenomen puntual i innocu. Amb l'arribada de les primeres ratxes de vent, els insectes s'han anat disseminant al llarg del passeig. Altres municipis del Baix Penedès, com el Vendrell o Cunit, també han registrat episodis similars aquest matí.

 

No suposen una amenaça per als humans

Tot i que pertanyen a la família de les xinxes, els exemplars de Chroantha ornatula s'alimenten de plantes i no mosseguen ni piquen, de manera que no representen una amenaça per als humans. Segons ha apuntat a l'ACN Aron Marcos, la principal hipòtesi que explica l'aparició d'aquests insectes autòctons respon als patrons climàtics actuals, amb l'arribada de fortes pluges després d'un període llarg de sequera que ha propiciat les condicions òptimes de reproducció d'aquesta espècie.

En aquest sentit, el consistori considera que l'episodi entra dins la normalitat i descarta fumigar la zona del passeig marítim i carrers pròxims on a primera hora d'aquest matí de dijous s'han acumulat aquests animals, que s'han pogut veure repartits en cúmuls de nombrosos individus.


En cas que aquests insectes produeixin molèsties als veïns, Marcos recomana tancar portes i finestres, tot i que assegura que habitualment no entren als domicilis. El punt on s'han acumulat més individus d'aquesta espècie ha estat la façana marítima, on s'hi troben nombrosos comerços i establiments de restauració.
 

La previsió és que els animals desapareguin les pròximes hores

La previsió de fortes ventades i pluges dels pròxims dies els fa preveure que els insectes desapareixeran totalment al llarg d'aquesta jornada. De fet, durant el matí els diferents cúmuls d'insectes s'han anat disseminant.


Aquesta problemàtica no s'ha registrat únicament a Calafell, ja que aquest matí també s'han notificat altres casos similars a Cunit, el Vendrell i altres municipis del Baix Penedès.
Participació