La decisió de Mont-roig sobre els pisos turístics: suspèn l'atorgament de noves llicències

El consistori vol estudiar com interfereix aquest fenomen en el dret a l'habitatge del veïnat

27 d'octubre del 2023
Actualitzat a la 13:15h
Vista aèria de la zona de Miami Platja a Mont-roig del Camp.
Vista aèria de la zona de Miami Platja a Mont-roig del Camp. | ACN
L'Ajuntament de Mont-roig del Camp ha suspès durant un any l'atorgament de llicències d'habitatges d'ús turístic, en una decisió que la junta de govern municipal va prendre el setembre passat i que ha anunciat ara, un cop l'acord s'ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i ha entrat en vigor.

L'objectiu d'aquesta mesura és "posar ordre" a la proliferació d'aquest tipus de pisos per poder-los "compatibilitzar" amb el parc d'immobles de lloguer, de tal manera que es pugui "garantir" el dret a l'habitatge de la població local. La moratòria té la missió, doncs, d'estudiar com interfereix el fenomen dels pisos d'ús turístic en aquest dret del veïnat.

Segons xifres del consistori, a 31 de juliol del 2023 hi havia 2.968 habitatges d'ús turístic al municipi, concentrats majoritàriament (1.962) al nucli de Miami Platja. L'equip de govern municipal calcula que s'atorguen unes 250 llicències anuals, pisos que, per tant, no s'incorporen al mercat de lloguer tradicional.

Aquest fet, assegura l'executiu local, "provoca greus problemes d'accés a l'habitatge per als residents" del municipi.
 

Regular aquest fenomen: "És una necessitat"

Davant la "necessitat" de regular aquest fenomen, l'Ajuntament ha començat a elaborar un Pla Local d'Habitatge i estudia reformar el Pla Especial per determinar "les condicions urbanístiques d'emplaçament, d'intensitat d'usos, d'accés a l'edifici, De distàncies mínimes entre els mateixos usos o d'altres determinacions que es considerin".

Tot plegat, assegura l'Ajuntament de Mont-roig del Camp, per "garantir el dret a l'habitatge, el descans, la intimitat, el benestar del veïnat i la qualitat de l'espai urbà del municipi".

Finalment, el consistori subratlla que amb aquesta moratòria Mont-roig del Camp se suma a altres municipis que han pres mesures similars com ara Blanes, Begur, Tremp, la Seu d'Urgell, Vilanova i la Geltrú o Cadaqués, entre d'altres.